TAJNA INSTALACIJA

Misteriozna baza niče na otoku usred čuvenog tjesnaca između Afrike i Azije: ‘Ovo mijenja i globalne odnose‘

Na vulkanskom otoku Perim (Mayun) dovršava se gotovo 2 km duga pista i tri hangara
Otok Perim u tjesnacu Bab-el-Mandeb
 Google Earth

Misteriozna zračna baza gradi se na vulkanskom otoku Perim (Mayun na arapskom) pokraj Jemena, to jest u morskom tjesnacu Bab-el-Mandeb koji spaja Crveno more i Adenski zaljev.

Riječ je o strateški izuzetno važnom području između Azije i Afrike preko kojeg dnevno prolazi veliki broj trgovačkih brodova, ali i tankera natovarenih naftom, piše Guardian.

Iako ni jedna država nije potvrdila da su baš oni ti koji grade novu zračnu bazu, iz prijašnjeg pokušaja da se tamo sagradi velika uzletno-sletna staza mnogi su zaključili da je riječ o projektu Ujedinjenih Arapskih Emirata,

Tako dužnosnici međunarodno priznate Vlade u Jemenu kažu da upravo UAE stoje iza tog projekta, iako su se oni iz oružanog sukoba koji godinama razdire Jemen povukli još 2019. godine.

- Ovo se doista čini kao pokušaj uspostavljanja dugoročne strateške baze. I to se potencijalno ne tiče samo rata u Jemenu, nego i kompletnog pomorskog prometa koji prolazi kroz tjesnac - poručio je za Guardian Jeremy Binnie, urednik za Bliski Istok u kompaniji Janes.

S druge strane, Emirati službenim kanalima do sada nisu potvrdili da se doista radi o njihovoj zračnoj bazi.

U svakom slučaju, tko god će kontrolirati otok, pogotovo ako će na njemu imati bazu u kojoj su, na primjer, stacionirani borbeni avioni, postat će jedan od ključnih igrača u toj regiji. S jedne strane se lako može napasti Jemen, s druge države oko Roga Afrike, a tu je i mogućnost nadzora nad pomorskim prometom u tjesnacu.

Prema satelitskim snimkama Planet Labsa, a koje je objavio AP, strojevi trenutno grade gotovo 2 km dugu pistu pokraj koje se već nalaze tri hangara. S piste te dužine mogu uzlijetati i slijetati lakši borbeni i transportni avioni, kao i razne letjelice kojima se može vršiti nadzor. Navodno se 2016. na tom otoku pokušala napraviti i veća, 3 km duga pista s koje bi mogli polijetati i najveći bombarderi.

Vlada u Jemenu uvjerena je da upravo UAE gradi pistu, a to potkrepljuju tvrdnjama da su proteklih tjedana brodovi iz Emirata prevezli vojnu opremu, oružje i trupe na otok. Tenzije između Emirata i Jemena narasle su dijelom i zbog toga što UAE traže 20-godišnji najam otoka Perim, tvrde vojni dužnosnici iz Jemena.

No to što ugovor nije potpisan ne sprječava Emirate da ipak grade zračnu bazu. Naime, sam otok su do 2015. držali Hutui pobunjenici, koji se bore protiv vlasti u Jemenu i Saudijske Arabije, ali ima ga je tadašnja saudijska koalicija, dio koje su bili Emirati, preotela. Iduće godine na otoku su počeli radovi na novoj pisti, no stali su već 2017. godine nakon što su inženjeri shvatili da njihov inicijalni projekt nije ostvariv.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 09:08