‘HAVANSKI SINDROM‘

Misteriozna bolest pogađa američke diplomate diljem svijeta: ‘Moguće je da se radi o energetskom oružju‘

Nakon prvog pojavljivanja u Havani 2016., neobično oboljenje počelo je pogađati sve više američkih diplomata i obavještajaca

Stari automobil prolazi pored američke ambasade u Havani na Kubi

 YAMIL LAGE/AFP

Misteriozni "havanski sindrom", niz neobičnih simptoma koji pogađaju osoblje američkih diplomatskih predstavništava diljem svijeta, mogao bi biti posljedica napada "usmjerenim energetskim oružjem," zaključio je najnoviji izvještaj američkih obavještajnih službi.

Prvi slučaj neobičnog oboljenja zabilježen je u veleposlanstvu SAD-a u glavnom gradu Kube, po kojem je sindrom i dobio ime. Dosad je zabilježeno više od 200 slučajeva, a žrtve su uglavnom bili osoblje američkih ambasada, diplomati, obavještajci i članovi njihovih obitelji.

Sindrom obuhvaća niz različitih simptoma, među kojima su glavobolje, mučnine, gubitak pamćenja i slabljenje kognitivnih funkcija. Kod nekih pogođenih osoba utvrđena je određena razina oštećenja na mozgu, bez jasnih uzroka. Neke su se žrtve oporavile brzo, a kod drugih su simptomi trajali mjesecima.

Nakon prvog pojavljivanja u Havani 2016. godine neobično oboljenje počelo je pogađati sve više američkih diplomata i obavještajaca diljem svijeta, a poseban je izboj zabilježen lani u Beču, tijekom pregovora o oživljavanju iranskoga nuklearnog sporazuma, kada je simptome osjetilo više od 20 diplomata i djelatnika veleposlanstva u tom gradu, pa čak i njihova djeca. Nakon tog izboja, najvećeg nakon Havane, smijenjen je regionalni čelnik postaje CIA-e koji je optužen da nije pravodobno reagirao na pojavu simptoma.

U kolovozu prošle godine zabilježeno je nekoliko slučajeva u Berlinu gdje su dva djelatnika američkog veleposlanstva zatražila i liječničku pomoć, a dodatni su se slučajevi pojavili i u listopadu. Jedna od žrtava "havanskog sindroma" bio je i dužnosnik CIA-e smješten u Srbiji, koji je evakuiran iz Beograda nakon što se pojavila sumnja da je žrtva neurološkog napada.

CIA-in izvještaj objavljen u siječnju ove godine nije uspio pronaći dokaze da se radi o namjernom napadu neke države na američka veleposlanstva, iako su prijašnje analize ukazivale kako se izboji sindroma podudaraju s kretanjima ruskih obavještajaca. Pojedini stručnjaci, s druge strane, tvrdili su kako se radi o psihosomatskoj bolesti, a CIA-in je izvještaj isto tako naglasio kako se većina slučajeva može objasniti prirodnim uzročnicima i stresom. No, CIA je priznala da se u barem dvadesetak slučajeva ne može naći prirodno objašnjenje.

Najnoviji izvještaj, koji je pripremio panel stručnjaka američke obavještajne zajednice, zaključio je kako su simptomi stvarni i mjerljivi te da se određen dio slučajeva ne može objasniti nikako drugačije osim utjecajem vanjskog uzročnika ili uređaja.

Identificirana su četiri ključna simptoma: iznenadni osjet pritiska ili pojavljivanje zvuka u jednom uhu ili na jednoj strani glave, vrtoglavica, gubitak ravnoteže i bol u uhu te "jak osjećaj lokalnosti ili usmjerenosti".

Panel je proučio i moguće uzročnike, uključujući ultrazvuk, kemijska i biološka sredstva, ionizirajuće zračenje te elektromagnetsko zračenje poput radiovalova i mikrovalova. Zaključak je bio da bi pulsirajuće elektromagnetsko zračenje moglo objasniti ključne simptome, ali i da su potrebna dalja istraživanja.

Mogući uzročnik tako bi moglo biti usmjereno energetsko oružje koje se koristi nestandardnim antenama, a argument u prilog toj tvrdnji jest i da bi takvo zračenje moglo proći kroz zidove zgrada, čime bi se objasnila pojava simptoma kod osoblja ambasada.

Određene vrste ultrazvuka također bi mogle uzrokovati slične simptome, no panel stručnjaka zaključio je kako takve vrste zvuka teže prolaze kroz zidove te bi uređaj koji ih proizvodi morao biti vrlo blizu svojih meta.

Čelnik CIA-e William Burns i direktorica Ureda nacionalne obavještajne zajednice Avril Haines obećali su nakon objave zaključaka kako će nastaviti tragati za uzrokom sindroma. "Držat ćemo se toga, s neprekidnom upornošću, koliko god to trajalo," naveli su u zajedničkom priopćenju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 22:23