HAVANA SINDROM

Misteriozna bolest pogodila američku ambasadu u Kolumbiji, žrtva i dijete: ‘Ovo je prekoračenje granice‘

U američkim veleposlanstvima i vladinim zgradama diljem svijeta dosad je prijavljeno 200 slučajeva ove bolesti
Američka ambasada na Kubi
 Emily Michot/Newscom/Profimedia

Članovi najmanje pet obitelji povezanih s američkim veleposlanstvom u Kolumbiji pogođeni su sumnjivim "Havana sindromom" samo nekoliko dana uoči posjeta državnog tajnika Antonyja Blinkena. Ovaj slučaj, koji uključuje i dijete, posljednji je primjer misteriozne neurološke bolesti koja uzrokuje glavobolje, mučninu, vrtoglavicu i druge probleme.

Blinken bi se trebao sastati s potpredsjednicom Kolumbije Martom Lucijom Ramirez 20. listopada u Bogoti, a zabrinutost SAD-ovi službenika oko misteriozne bolesti jača nakon što je jedna obitelj nedavno evakuirana iz Kolumbije, prenosi Daily Mail. Naime, obitelj je otišla na liječenje.

- Jedna je obitelj definitivno pogođena, uključujući i maloljetnu osobu. Odrasli su pristali na ono što su pristali, odnosno, pristali su na rizike koji idu s misijom. Međutim, 'ciljanje' djece je prekoračenje granice - ističe jedan od članova diplomacije koji je upoznat sa situacijom u ambasadi.

Američko ministarstvo vanjskih poslova nije komentiralo incident, a američka ambasada u Bogoti odbila je komentirati navedene tvrdnje.

Neobjašnjivi zdravstveni incidenti su poznati kao "Havana sindrom" jer su se prvi put pojavili među američkim diplomatima i obavještajnim službenicima na Kubi krajem 2016. godine. Simptomi uključuju vrtoglavicu, glavobolju, umor, mučninu, anksioznost, kognitivne poteškoće, zujanje u glavi i gubitak pamćenja.

Posljednja osoba koja je prijavila simptome "Havana sindroma" bio je službenik američke Centralne obavještajne agencije koji je u rujnu putovao s direktorom CIA-e Williamom Burnsom u Indiju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. travanj 2024 02:22