POGINULO PET ZNANSTVENIKA

MISTERIOZNA EKSPLOZIJA Cure novi detalji o oružju koje je Rusija testirala, vlasti upozorile stanovnike: Radijacija je narasla 16 puta, napustite selo

 
Ilustracija
 / Reuters / Profimedia, Alamy

Pet ruskih nuklearnih inženjera, koji su prošlog četvrtka na mornaričkoj morskoj platformi na sjeveru Rusije poginuli tijekom testiranja novog projektila, sahranjeni su u gradu Sarovu u Nižnjenovgorodskoj oblasti, zatvorenom gradu koji je od Moskve udaljen 373 kilometara, a u kojem se izrađuju nuklearne bojne glave, piše BBC.

Ruska državna nuklearna agencija Rosatom rekla je da su stručnjaci Aleksej Vjušin (dizajner i stručnjak za software), Evgenij Koratajev (viši inženjer za struju), Vjačeslav Lipšev (voditelj tima za znanstvena testiranja), Sergej Pičugin (testni inženjer) te Vladislav Janovski (zamjenik voditelja tima za znanstvena testiranja) testirali motor na nuklearni pogon. Tehničke detalje testiranja Rosatom nije otkrio.

Rusije je prije toga testirala balističku raketu na nuklearni pogon imena Burevjesnik. Dužnosnici, međutim, nisu precizirali je li taj sustav bio uključen u prošlotjedni test koji je završio tragično.

Eksploziju na morskoj platformi popratio je skok razine radijacije u gradu Severodvinsku u trajanju od 40 minuta. Severodvinsk i mornarička morska platforma Nionoksa, mjesto propalog testa projektila, udaljeni su 40 kilometara. Dužnosnici grada Severodvinska rekli su da je stupanj radijacije u gradu dosegnuo dva mikrosiverta po satu te da je nakon toga pao na 0,11 mikrosiverta. Oba stupnja nisu dovoljna da izazovu mučninu.

Iz Rosatoma su rekli da se druga tri inženjera ozlijeđena u eksploziji trenutno nalaze u bolnici.

Ruski i zapadni stručnjaci kažu da je test najvjerojatnije bio povezan s projektilom 9M730 Burevjesnikom koji je ruski predsjednik Vladimir Putin opisao tijekom govora u parlamentu koji je održao u ožujku 2018. godine. NATO je projektilu dodijelio ime SSC-X-9 Skyfall.

Mark Galeotti, vodeći ruski analitičar i istraživač Instituta Royal United Services (RUSI), rekao je da nuklearni pogon sa sobom nosi velike tehničke izazove. "Riječ je o omjeru brzine i težine sustava, a tu je i rizik da će projektil izbacivati radioaktivni otpad", rekao je Galeotti za BBC. "Ti sustavi korijene vuku iz vremena Sovjetskog saveza. Skinuti su s polica i dane su im svježe investicije."

Prema Putinovim riječima, nuklearni pogon Burevjesnika projektilu bi dao "neograničen" domet. Međutim, eksplozija na Njonoksi mogla je uključivati drukčije oružje, jednako sposobno kada je riječ o transportiranju nuklearnih bojnih glava. U uži izbor tih mogućih oružja ušli su krstareća raketa za napade na brodove i druga plovila Cirkon, nova raketa velikog dometa koja može putovati hipersoničnom brzinom, odnosno osam puta brže od zvuka, te Posejdon, podvodni dron velikog dometa koji se ispaljuje iz podmornica.

Premda su sami detalji testiranja još uvijek obavijeni velom tajne, pet inženjera koji su sudjelovali u testovima bili su, prema riječima višeg dužnosnika Rosatoma Valentina Kostjukova, "elitni" stručnjaci i "heroji" koji su znali rizike svog posla te koji su prethodno izvršavali testove u "nevjerojatno teškim uvjetima".

Rusko ministarstvo obrane isprva je reklo da je 8. kolovoza eksplodirao raketni motor na tekuće gorivo te da su u eksploziji poginule dvije osobe. Rostaom je kasnije rekao da je test uključivao i radioaktivni izotop kao gorivo te da se dogodio na morskoj platformi. "Inženjeri su bili izveli test, ali je onda izbio požar i motor je eksplodirao te inženjere bacio u more", rekli su iz Rosatoma. Spomenuti skok u radijaciji nastupio je ubrzo nakon toga, a medijski napisi o skoku mnoge su nagnali da u ljekarna kupe kapsule s jodom.

Rusko ministarstvo obrane stvorilo je zonu isključenja u zaljevu Dvina, vodama sjeverno od platforme Nionoksa. Civilna plovila u tu zonu neće moći ući sve do početka rujna ove godine. Norveška stranica za vijesti s Arktika Barents Observer napisala je da je specijalni ruski brod za prijevoz nuklearnog tereta Serebrjanka već 9. kolovoza ušao u zonu isključenja.

Nagađalo se da je brod tamo poslan kako bi mogao pokupiti radioaktivni otpad te da to možda i sada radi. Doduše, moguće je da je zona isključenja postavljena kako bi se spriječilo izlijevanje otrovnog raketnog goriva u more u kojem lokalno stanovništvo lovi ribu.

Galeotti tvrdi da nipošto nije izvjesno da će Burevjesnik ikada biti upotrebljen na terenu te u prilog toj tezi navodi da je tehnološki napredna ruska raketa Bulava više godina bila neuspješno testirana. Rakete Cirkon i Posejdon napredniji su projekti, s tim da je podvodni dron Posejdon već dosegao fazu prototipiziranja. No, kako kaže Galeotti, Posejdon i Burevjesnik nisu praktična oružja već su "apokaliptična", odnosno mogu se koristiti samo u slučaju punopravnog nuklearnog rata.

Rusija objavila da je radijacija narasla između četiri i 16 puta nakon raketne nesreće

Razine radijacije u ruskom gradu Severodvinsku su 8. kolovoza narasle između 4 i 16 puta, nakon nesreće za koje su vlasti otkrile da je uključivala testiranje rakete s morske platforme, objavila je u utorak ruska meteorološka agencija, a prenosi TASS.

Ministarstvo obrane je prvo objavilo kako je pozadinsko zračenje ostalo na normalnoj razini nakon nesreće u četvrtak, no gradske vlasti Severodvinska u sjevernoj Rusiji otkrile su kako je zabilježen kratak rast razina radijacije.

Greenpeace tvrdi kako je razina zračenja narasla 20 puta, dok je ruska meteorološka agencija Rosgidromet u utorak objavila kako je narasla između 4 do 16 puta. (Hina)

Rusija savjetovala stanovnicima da napuste selo nakon raketne nesreće

Ruske vlasti savjetovale su stanovnicima Nionokse da napuste selo nakon nesreće koja je izazvala porast nuklearnog zračenja, a liječnici koji su tretirali žrtve poslani su u Moskvu na medicinski pregled, objavile su u utorak novinske agencije Interfax i TASS.

"Primili smo obavijest o planiranim aktivnostima vojnih vlasti. U tome smislu, stanovnici Nionokse pozvani su da 14. kolovoza napuste selo", objavile su vlasti Severodvinska, prenosi Interfax.

Prema TASS-u, liječnici koji su pomagali žrtvama nesreće poslani su u Moskvu na pregled, a prije odlaska potpisali su dokument kojim su obećali da neće otkrivati informacije o incidentu. (Hina)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 13:02