POKRENUTA ISTRAGA

Misteriozna kugla pojavila se na japanskoj plaži, vlasti priznale: ‘Nemamo pojma o čemu je riječ‘

Policajci su ogradili područje i pozvali stručnjake za eksplozive odjevene u zaštitnu odjeću, a u istragu je uključena i vojska
 Screenshot Twitter

Policija i stanovnici u japanskom obalnom gradu ostali su zbunjeni nakon što je ondje otkrivena velika željezna kugla. Pronađena je na lokalnoj plaži, a vlasti su priznale da nemaju pojma o čemu je riječ - istaknuvši tek da nema opasnosti od eksplozije.

Kugla, koja ima oko 1,5 metara u promjeru, bila je u središtu grozničavih nagađanja otkako ju je voda izbacila na plažu Enshu u gradu Hamamatsu na pacifičkoj obali zemlje, javljaju lokalni mediji, a prenosi Guardian.

Strahovi da bi se moglo raditi o zalutaloj mini odbačeni su nakon što su stručnjaci rendgenskom tehnologijom ispitali unutrašnjost objekta i otkrili da je šupalj. Nema niti naznaka da je riječ o špijunaži obližnje Sjeverne Koreje ili Kine.

Prisutnost dviju podignutih ručki na površini kugle – što ukazuje da se može zakačiti za nešto drugo – potaknula je prozaičnije objašnjenje: da je to plutača koja se jednostavno olabavila i otplutala.

Policija je počela pregledavati kuglu, koja je narančasto-smeđa s nečim što izgleda kao tamnije mrlje hrđe, nakon što ju je jedna stanovnica tog područja uočila kako leži na pijesku samo nekoliko metara od obale dok je bila u šetnji ranije ovog tjedna, izvijestila je Asahi TV.

Policajci su ogradili područje i pozvali stručnjake za eksplozive odjevene u zaštitnu odjeću kako bi dalje istražili, ali izvješća kažu da vlasti još uvijek ne znaju što je kugla ili odakle je došla.

Fotografije su poslane japanskim oružanim snagama i obalnoj straži na daljnje ispitivanje.

Jedan mještanin koji redovito trči plažom rekao je da mu nije jasno zašto je kugla odjednom dospjela u centar pažnje. "Ondje je mjesec dana", rekao je javnoj televiziji NHK. "Pokušao sam ju gurnuti, ali nije se dala"

Policija je u jednom trenutku blokirala krug od 200 metara oko kugle dok su stručnjaci bezuspješno pokušavali riješiti misterij.

Bilo je sugestija da podsjeća na nešto iz popularne manga serije ‘Dragon Ball‘, dok drugi tvrde da je riječ o NLO-u koji je pao s neba.

TV snimke objekta potaknule su nagađanja na društvenim mrežama, ubrzo nakon što je Japan rekao da "snažno sumnja" da je nekoliko kineskih špijunskih balona primijećeno iznad njegovog teritorija posljednjih godina, navodi Guardian.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 19:21