ITALIJA OPTUŽUJE

Misteriozna nesreća aviona iz 1980. opet na naslovnicama: ‘Pogođen je francuskim projektilom‘

Giuliano Amato kaže da je zrakoplov pogodio zalutali francuski projektil i poziva predsjednika Emmanuela Macrona da se ispriča

Nesreća kod Ustice

 Cola Images/Imago Stock&people/Profimedia/Cola Images/imago Stock&people/profimedia

Više od 40 godina nakon misteriozne nesreće talijanskog putničkog zrakoplova u kojoj je poginula 81 osoba slučaj ponovno dolazi na naslovnice. Bivši talijanski premijer Giuliano Amato okrivio je Francusku za nesreću u subotnjem izdanju dnevnih novina La Repubblica te od Francuza zatražio ispriku. Amato je rekao da je zrakoplov pogodio zalutali francuski projektil.

Stvarni plan bio je ubiti tadašnjeg libijskog čelnika Moamera Gadafija koji se nalazio u borbenom zrakoplovu.

Avion kompanije Itavia pao je u Sredozemno more blizu talijanskog otočića Ustica 27. lipnja 1980. godine. Nijedan od 81 putnika na letu DC9 nije preživio. Do današnjeg dana ostalo je nerazjašnjeno što se doista dogodilo.

Uz teoriju o slučajnom rušenju, također je postojala spekulacija o zračnoj bitci između letjelica libijskih zračnih snaga i NATO-vih zrakoplova, kao i to da je u zrakoplovu bila bomba.

Već je bilo nekoliko sudskih slučajeva vezanih uz incident, no nijedan nije ništa razjasnio.

Amato, sad 85-godišnjak, bio je uključen u slučaj sredinom 1980-ih prije nego što je postao premijer, prvi put je obnašao mandat od 1992. do 1993., a zatim od 2000. do 2001.

U intervjuu za Repubblicu, političar koji sad nije niti u jednoj stranci, rekao je da je "najizglednija mogućnost" ta da je putnički zrakoplov slučajno oborio francuski borbeni zrakoplov. Amato je pozvao predsjednika Emmanuela Macrona da se ispriča u ime Francuske.

"Daljnja šutnja ne doima mi se kao rješenje".

Sadašnja desničarska talijanska vlada sa zanimanjem je popratila te izjave. Premijerka Georgia Meloni govorila je o "važnim izjavama koje zaslužuju pozornost". Istodobno je rekla da su to Amatovi "osobni zaključci", a ne stav njezine vlade. Njezin zamjenik Matteo Salvini pozvao je Pariz da komentira.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. prosinac 2023 21:36