PLAVETNE SJENICE NA UDARU

MISTERIOZNA PTIČJA PANDEMIJA HARA EUROPOM Imaju respiratorne probleme, ne jedu i ne bježe od ljudi: 'Ne približavajte im se i ne hranite ih!'

 
Plavetna sjenica
 hemis.fr via AFP

Tisuće plavetnih sjenica zaraženo je misterioznom novom bolešću. Kako navodi britanski The Guardian, najviše slučajeva bilježi se na području Njemačke. Znanstvenici su zabrinuti i započinju istraživanja ove nove epidemije.

Istraživačkim grupama dosad je u Njemačkoj prijavljeno više od jedanaest tisuća zaraženih plavetnih sjenica, od čega je dio uginuo. Uglavnom je riječ o zapadu Njemačke.

Plavetne sjenice mogu se naći diljem Europe. Hrane se insektima, gusjenicama, sjemenkama i orašastim plodovima, a veliko stanište im je i Velika Britanija.

Kako javlja njemačka grupa za zaštitu ptica NABU, zaražene ptice pokazuju respiratorne probleme. Ne jedu, te ne bježe od ljudi kada im se oni približe. Znanstvenici preporučuju ljudima da ne hrane ove ptice te da im se ne približavaju kako ne bi raširili bolest.

Prema prvim testovima, zaražene sjenice boluju od bakterijske infekcije Suttonella Ornithocola koja je u Velikoj Britaniji poznata još od početka devedesetih. Infekcija se ponovno javila u Njemačkoj 2018. Novi testovi očekuju se idućih dana.

Nova se bolest u ptica manifestira kroz pneumoniju, ali i oštećenje perja. Zasad nema podataka da bi se bakterija širila među drugim životinjama. Doktorica Becky Lawson, specijalistica za zarazne bolesti pri Zoološkom društvu u Londonu, kaže kako zasad ipak ne bilježimo povećani mortalitet ptica uslijed nove bakterije.

- Svjesni smo izvješća o povećanoj smrtnosti ptica u zapadnoj Njemačkoj. Jednom kada pravi zaključci budu doneseni moći ćemo komentirati utječe li to stanje na Veliku Britaniju i populaciju plavetne sjenice ovdje - rekla je, javlja Guardian.

Stručnjaci navode i kako plavetne sjenice nisu selice te ne putuju daleko, što bi moglo doprinijeti smanjenju zaraze.

Ipak, stanovnici Ujedinjenog Kraljevstva upozoreni su da prijave svaku umrlu plavetnu sjenicu koju vide.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 06:08