ŠTO SE DOGODILO

Misteriozna smrt bjeloruskog disidenta: Lukašenkovi ljudi inscenirali njegovo samoubojstvo u Kijevu?!

Zanimljivo je da se njegova smrt događa samo koji dan nakon što Bjelorusija opet hara svjetskim naslovnicama
Vitalij Šišov i park u kojem je pronađeno njegovo tijelo
 Afp

Vitalij Šišov, šef organizacije za pomoć prebjeglim Bjelorusima u Kijevu, pronađen je obješen u parku u glavnom gradu Ukrajine. Dan nakon što je nestao njegovo je tijelo pronađeno nedaleko od stana u kojem je živio. Policija njegovu smrt istražuje kao moguće ubojstvo odnosno ubojstvo koje se prikazuje kao samoubojstvo. Ukrajinska policija objavila je vijest o njegovoj smrti te da su Šišovljev mobitel i osobne stvari "uklonjene s mjesta gdje je tijelo nađeno".

Javnost je užasnuta, pogotovo ako se pokaže da je direktor organizacije Bjeloruska kuća umro nasilnom smrću. Istražit će, naveli su u policiji, ima li svjedoka i analizirati snimke s nadzornih kamera. Pozvali su sve koji su poznavali Šišova da se jave ako imaju bilo kakve informacije koje bi mogle pomoći u istrazi.

image
Mjesto u parku u kojem je pronađeno tijelo Vitalija Šišova
Sergei Supinsky/AFP

Inače, Šišov je posljednji put viđen prije nego što je, kako se vjeruje, otišao na trčanje. Njegova partnerica prijavila je nestanak u ponedjeljak. Dan kasnije, u utorak, tijelo je osvanulo u parku u Kijevu. Zanimljivo je da se njegova smrt događa samo koji dan nakon što Bjelorusija opet hara svjetskim naslovnicama. Naime, svjetla na kritičnu situaciju s ljudskim pravima u Bjelorusiji bacila je ovih dana bjeloruska olimpijka koja je zatražila azil odbijajući se vratiti u Minsk, a njezin suprug i dijete su također prebjegli iz te zemlje. Kriscina Timanovskaja, bjeloruska sprinterica, odbila je ukrcati se na avion kući, navodeći da je prisilno vraćaju. Poljska joj je dala azil na humanitarnoj bazi.

image
Mjesto u parku u kojem je pronađeno tijelo Vitalija Šišova
Sergei Supinsky/AFP

Trenirka i tenisice

Šišovljeva organizacija pomagala je bjeloruskim prebjezima u Ukrajini. Nudio im je pomoć u pronalasku smještaja i pravnu pomoć. U ponedjeljak su objavili da ne mogu doći do njega. "Šišov je izašao, vjeruje se na trčanje (njegova trenirka, tenisice i druga oprema nisu pronađeni u njegovu domu), i nije se otada javljao", objavila je Bjeloruska kuća. Sigurnosne kamere su ga snimile oko devet sati ujutro, a doma se trebao vratiti oko deset, navodi bjeloruska kuća.

image
Vitalij Šišov
Handout/AFP

"Više ga nismo čuli. Pročešljali smo područje na kojem je običavao trčati, ali nije mu bilo ni traga ni glasa. Obavijestili smo policiju. Na teren je poslan pas tragač i traje potraga", navodi Bjeloruska kuća. Njegov mobitel je, navodi ta organizacija, imao isključeno praćenje lokacije. Na ruci nije imao sat ili znojnike. Organizacija je pozvala policiju koja je pretražila šumu sa psima, ali u ponedjeljak nije ništa pronašla.

image
Šef ukrajinske policije Igor Klimenko
Genya Savilov/AFP

Je li riječ o poruci Bjelorusima koji proteklih mjeseci pojačano bježe iz posljednje europske diktature nakon žestokog gušenja prosvjeda zbog izborne pobjede Aleksandra Lukašenka? I, dakako, onima koji im pomažu? Ukrajina, Poljska i Litva su postala utočišta za sve koji se bore protiv Lukašenkove strahovlade.

Uhićeni novinar

U svibnju ove godine 26-godišnji novinar Roman Protasevič uhićen je nakon što je avion Ryanaira prisilno preusmjeren iz Grčke prema Minsku, a ne Litvi kamo je mladi aktivist i novinar trebao ići.

Tisuće Bjelorusa uhićene su tijekom prethodne godine na prosvjedima protiv Lukašenkove pobjede na lanjskim izborima, na kojima mu je glavna protukandidatkinja bila Svetlana Tihanovska (38). Navodno je Tihanovska dobila deset posto, a Lukašenko devedeset posto, tako je izvijestila izborna komisija, koja je pod utjecajem Lukašenka. Ova 38-godišnjakinja koja je bila učiteljica pa potom preuzela političku ulogu koju je igrao njezin suprug i ostvarila neočekivane, spektakularne rezultate, pobjegla je nakon izbora u Litvu i tamo dobila azil, zajedno s obitelji jer se bojala za njihovu sigurnost.

image
Mjesto u parku u kojem je pronađeno tijelo Vitalija Šišova
Sergei Supinsky/AFP

Počeli su prosvjedi koji su završili u krvi zbog čega su se čak i sindikati i drugi pristaše Lukašenka okrenuli protiv njega. Vjeruje se da je vladu spasilo samo prijateljstvo s Vladimirom Putinom koji je obećao puno potporu njegovom režimu. Nakon toga su uslijedila mnoga napuštanja Bjelorusije iz političkih razloga, a mnogi su napuštali zemlju preplivavajući rijeke i spas tražeći u Ukrajini. Nakon udara na aktiviste, moguće je da je susjedni okrvavljeni režim blizak ruskome, sada krenuo po one koji Bjelorusima pomažu.

UN traži 'temeljitu' istragu o smrti bjeloruskog disidenta

Ujedinjeni narodi su u utorak pozvali ukrajinske vlasti da provedu "temeljitu" istragu nakon što je nestali bjeloruski oporbenjak Vitalij Šišov pronađen obješen u parku u Kijevu.

Visoko povjerenstvo UN-a za ljudska prava je priopćilo da prijetnje prema bjeloruskom civilnom društvu moraju prestati, ali je također istaknulo da nije ustanovljena direktna veza između smrti Šišova i represije nad disidentima koju provodi režim bjeloruskog predsjednika Aleksandra Lukašenka.

- Smrt Šišova izaziva dodatnu zabrinutost i bojazni glede onoga što se događa u Bjelorusiji, rekla je Marta Hurtado, glasnogovornica UN-ove organizacije u Ženevi.

- Nadamo se da će vlasti provesti temeljitu, nepristranu i učinkovitu istragu i utvrditi da li se radi o samoubojstvu, običnom ubojstvu ili je smrt Šišova povezana s njegovim aktivizmom, dodala je Hurtado.

Također je ponovila da Lukašenko suzbija svaki oblik disidentstva te da je jasno da se stanje u Bjelorusiji pogoršava.

- To mora prestati, ta zastrašivanja civilnog društva, novinara ili bilo koga tko izražava mišljenje koje je suprotstavljeno vladinom, rekla je glasnogovornica Visokog povjerenstva UN-a za ljudska prava.

Ukrajinska policija je priopćila da je pokrenula kaznenu istragu zbog sumnji na ubojstvo te da također istražuje jesu li napadači pokušali ubojstvo prikazati kao samoubojstvo.

Ukrajinski ministar vanjskih poslova Dimitrij Kuleba je poručio da će Ukrajina dati sve od sebe da do kraja istraži smrt Šišova.

- Ukrajina će učiniti sve što je moguće kako bi u potpunosti istražila uzrok smrti: za nas je od iznimne važnosti da otkrijemo istinu o njegovoj tragičnoj smrti, napisao je Kuleba na Twitteru.

Čelnica bjeloruske oporbe Svetlana Tihanovska rekla je u utorak u Londonu, gdje se nalazi u egzilu, da bi smrt bjeloruskog aktivista mogla biti zločin, no dodala je da će istraga pokazati konačnu istinu.

- Radije bih pričekala rezultate istrage, rekla je Tihanovska novinarima u Downing Streetu kad su je upitali o smrti Šišova.

- Rekla bih da je to bio zločin, no ne mogu tvrditi bez ikakvih rezultata istrage, kazala je Tihanovska koju je danas u Londonu primio britanski premijer Boris Johnson.

Šišovljev prijatelj Juri Ščučko, koji je pomogao policiji identificirati tijelo, kazao je da je Šišovu bio slomljen nos. Policijski glasnogovornik to je odbio komentirati. (Hina)

Timanovskaja: 'Nisam izdala svoju zemlju'

Bjeloruska sprinterica, 24-godišnja Kriscina Timanovskaja koja je odbila vratiti se s Olimpijade ranije od predviđenog, u utorak je kazala da njezini postupci ne predstavljaju politički prosvjed, javlja BBC.

- Volim svoju zemlju i nisam je izdala. Radi se o greškama koje su napravili naši dužnosnici na Olimpijadi, rekla je atletičarka.

Njoj je Poljska izdala humanitarnu vizu te se trenutno nalazi u poljskom veleposlanstvu u Tokiju, a u srijedu bi trebala odletjeti za Varšavu.

Timanovskaja je ranije, nakon što je kritizirala svoje trenere te joj je naređeno da se spakira kako bi je prevezli u tokijsku zračnu luku, izjavila da se boji za svoju sigurnost.

Bjelorusija je objavila da je isključena iz nacionalnog tima zbog emocionalnog stanja, no Timanovskaja je za BBC izjavila da nema mentalnih problema te da nije razgovarala s liječnicima u olimpijskom selu.

Također je izjavila da je bila iznenađena izbacivanjem iz tima jer "nije rekla ništa politički osjetljivo" te da bi se htjela vratiti u Bjelorusiju "kada bude sigurno (...) možda za pet ili 10 godina".

Međunarodni olimpijski odbor (IOC) je pokrenuo službenu istragu o optužbama da je Minsk na silu htio vratiti Timanovskaju kući.

Njezin suprug Arsenij Zdanevič je u međuvremenu pobjegao iz Bjelorusije u Ukrajinu. (Hina)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 03:07