FATALNI LET

MISTERIOZNA SMRT JURIJA GAGARINA Je li Brežnjev naredio likvidaciju prvog čovjeka u svemiru?

 Getty Images

Jurij Gagarin, koji je 1961. godine postao prvi čovjek u svemiru, poginuo je 7 godina nakon tog događaja i to tijekom leta vojnim avionom. Postoje brojne teorije zavjere koje pokušavaju objasniti njegovu smrt. Neki smatraju da je prvi čovjek SSSR-a Leonid Brežnjev naredio njegovu likvidaciju i to zbog nelojalnosti Komunističkoj partiji. Drugi vjeruju da je Gagarin počinio samoubojstvo, a postoje i zagovornici teorije da su ruskog astronauta ubili izvanzemaljci.

Nakon 40 godina misterije, pravi uzrok Gagarinove smrti mogao bi biti otkriven zahvaljujući njegovom kolegi, astronautu Alekseju Leonovu. Leonov, koji je prvi čovjek koji je hodao po svemiru 1965. godine, bio je u službenom odboru za istragu ove nesreće. Još važnije je da je bio prisutan onog dana kada je Gagarin poginuo.

Danas, kad je skinuta oznaka tajnosti sa službenog izvještaja Leonov, koji danas ima 80 godina, napokon ima priliku otkriti stvarni tijek događaja, nešto što je želio uraditi još davno. Leonov je izjavio da u službeni izvještaj komisije ne mogu povjerovati profesionalci, i da se, u stvari, sve odigralo drugačije.

Leonov je objasnio da je neodobreni mlazni presretač tog dana letio vrlo blizu Gagarinovom avionu. Rekao je da zna za to jer je bio tamo, čuo zvuk aviona i razgovarao sa svjedocima. 'Avion je smanjio razdaljinu na 10-15m u oblacima, prolazeći preblizu Gagarinu i okrećući njegov avion koji je ušao u kovitlac brzinom od 750 km na sat', kazao je Leonov.

Leonov je formirao dio Državne komisije koja je istraživala nesreću, a kada mu je napokon odobren pristup, otkrio je veliki broj iskrivljenih činjenica. Iako je napisano njegovo ime, komentare je napisao netko drugi. Kada je pogledao kopiju izvještaja, vidio je da za zvučne intervale koje je tada čuo i za koje je rekao da su trajali po 2 sekunde piše da su bili dugi po 15-20 sekundi, što bi značilo da su dva aviona bila udaljena barem 50 km.

Leonov je znao da je Gagarinov avion padao 55 sekundi brzinom od 750km na sat, a ostalo je sam izračunao. 'Koristili smo kompjuter kako bi shvatili putanju koja se poklapa s ovih 55 sekundi. Ispostavilo se da je to bilo duboko spiralno kretanje. Avion može zapasti u ovakvo kretanje samo ako veći i teži avion prođe previše blizu njega i preokrene ga. I to je baš ono što se dogodilo Juriju Gagarinu. Ovakva putanja je jedina koja se poklapa s parametrima koje smo imali.'

Zanimljivo je i da je pilot drugog aviona još uvijek živ, ima 80 godina i slabog je zdravlja. Međutim kao dio dogovora da se ovi podaci iznesu u javnost, Leonov se zakleo da nikad neće otkriti njegov identitet.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 23:09