NOVI DOKAZI

Misteriozna smrt mladića i dalje potresa BiH: ‘Snimke Dženanovih ubojica namjerno su obrisane!‘

Smrt Dženana Memića, koji je preminuo u 22. godini života, i dalje je misterij, a taj je slučaj potaknuo velike prosvjede u Sarajevu
Prosvjedi u Bosni i Hercegovini
 Elvis Barukcic/Afp/Profimedia

Kantonalni sud u Sarajevu dostavio je prije nekoliko dana Tužiteljstvu BiH centralnu jedinicu kompjutera koji je bio povezan i na kojem su bili pohranjeni snimci videonadzora s hotela „Kristal“ na Ilidži, a odnosi se na istragu o predmetu „Dženan Memić“.

Brojne nedoumice

Kako „Avaz“ saznaje, vještaci rade na vraćanju izbrisanih snimaka koje će, prema svemu sudeći, biti upotrebljive te će se na taj način rasvijetliti brojne nedoumice u slučaju “Memić“.

Riječ je o poznatom slučaju koji već dulje vrijeme "potresa" Bosnu i Hercegovinu. Smrt Dženana Memića, koji je preminuo u 22. godini života, i dalje je misterij, a taj je slučaj potaknuo velike prosvjede u Sarajevu i drugim dijelovima BiH jer je, baš kao i nerazjašnjena smrt mladića Davida Dragičevića iz Banje Luke, produbio nepovjerenje u pravosuđe u toj zemlji.

Izvor blizak istrazi otkrio je za Dnevni Avaz da se radi o snimcima od 8. veljače 2016. godine, kada je Dženan Memić teško ozlijeđen u Velikoj aleji na Ilidži, te snimcima od 9., 10. i 11. veljače.

Kako otkriva izvor, vještaci su sa sigurnošću utvrdili da su snimke namjerno izbrisane te da nije bilo nikakvog drugog faktora u uklanjanju tog materijala izuzev ljudskog. Istraga će biti usmjerena i prema osobi koja je obrisala videomaterijal, jer se radi o kaznenim djelima sprečavanje dokazivanja te uništavanje dokaza.

Ovaj hotel je u vlasništvu Alije Budnje, biznismena s Ilidže. Tužitelji će sada provjeriti tko je i zašto izbrisao snimke. Ranije su iz Uprave hotela tvrdili da nitko ništa nije brisao, nego da su podaci automatski izbrisani. Međutim, Tužiteljstvo u to ne vjeruje.

Tužitelj Ćazim Hasanspahić nedavno je u Sudu BiH, obrazlažući pritvor uhićenom pripadniku MUP-a KS Josipu Bariću, potvrdio ove navode.

Sada se opsežno provjerava svaki detalj i vraćaju snimke, javlja Avaz.

Zašto se šutjelo?

Hasanspahić je izjavio da je riječ o centralnoj jedinici grupe hotela čiji je videonadzor pokrivao ključni dio Velike aleje. Kako je u Sudu pojasnio, iznenada je nestalo struje i, kada su se pojavili službenici MUP-a Kantona Sarajevo, snimaka nije bilo.

- Nesporno je da su snimke izbrisane. Tužiteljstvo BiH izdalo je naredbu SIPA-i kako bi se utvrdio način i trenutak brisanja snimaka i eventualno se eksportirao sadržaj. Zar nije trebalo ranije utvrditi tko je izbrisao snimke ako ih je službenik MUP-a vidio - kazao je Hasanspahić.

Za sada su u okviru ovog predmeta u pritvoru Hasan Dupovac, bivši načelnik MUP-a KS za saobraćajne istrage, Zijad Mutap, otac Alise Mutap, bivše Dženanove djevojke, te Josip Barić, istražitelj Jedinice za saobraćaj MUP-a KS.

No, svakako novi detalj u istrazi je iskaz Ljube Seferovića, koji je pristao biti svjedok tužiteljstva u ovom predmetu.

Seferović je u Kantonalnom sudu Sarajevo oslobođen optužbi da je kombijem u Velikoj aleji 8. veljače 2016. godine udario Alisu Mutap i Dženana Memića, koji je naknadno preminuo u KCUS-u. Osim Seferovića, Tužiteljstvu BiH iskaz je dala i njegova supruga Vasvija. Saslušane su i njihove dvije kćerke. Od njihovog iskaza strahuju mnogi tužitelji i pripadnici MUP-a KS.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 06:20