UMRLA NA BADNJAK

Misteriozna smrt omiljene Britanke u Ukrajini: ‘Godinu i pol provela je na prvim linijama, a onda su je našli u krevetu...‘

‘Stalno smo joj govorili da se čuva, no inzistirala je na tome da ide na najopasnija mjesta kako bi pomogla‘

Katherine Mielniczuk

 Facebook/

Britanska volonterka u Ukrajini pronađena je mrtva u svom krevetu. Tijelo bivše studentice kemije Katherine Mielniczuk (26) pronašli su rano ujutro na Badnjak pripadnici njezine jedinice, 151. jedinice Snaga za specijalne operacije. Njezina obitelj kaže da je Katherine posvetila svoj život pomaganju drugima kao liječnica, kao znanstvenica, istraživačica, ali i kao prijateljica, piše Daily mail.

- Posljednjih 18 mjeseci je volontirala u Ukrajini. Radila je u logističkoj pomoći i kao bolničarka diljem zemlje. Nemoguće je opisati koliko je Katherine bila nevjerojatna žena i koliko smo ju svi voljeli te koliko će nam nedostajati. Kasia je otišla, ali beskrajna toplina, ljubav i milost koju je donijela svijetu nikada neće biti izgubljena, stoji u priopćenju njezine obitelji.

Njezinu je smrt objavila ukrajinska volonterska organizacija Project Konstantin.

- Sve što znamo je da je pronađena u svom krevetu 24. prosinca 2023., a uzrok smrti se trenutno ne smatra sumnjivim. Za sada pokušavamo ublažiti bol njezine obitelji i pomoći im da dođu u Ukrajinu, priopćili su.

Kat, kako su je od milja zvali, bila je instruktorica i bolničarka u skupini koja se nazivala ‘Medicinska prijetnja‘.

Prije smrti je na svom blogu napisala:

- Naš cilj je pomoći medicinarima na terenu s ključnom medicinskom opremom i popravcima vozila i gorivom, spašavajući tako živote hrabrih stranih boraca i ukrajinskih vojnika.

Na njezinom je blogu objavljeno i kako je proteklih 18 mjeseci provela volontirajući u Ukrajini, prvenstveno sa skupinom StaySafeUA koja je pružala potporu onima koji žive na prvim crtama ruske invazije.

image

Katherine Mielniczuk

Facebook, Project Konstantin/

U objavi od 28. studenog je napisala da je svoje dane provodila u vozilu hitne pomoći, a podijelila je i fotografiju psića u tom vozilu.

U srpnju je objavljena snimka intervjua kojeg je dala jednom novinaru. Tada je rekla da se odlučila otići u Ukrajinu dok je radila u Bristolu jer je osjećala da joj je dužnost pomoći.

- Ostat ću sve dok možda prestane biti sigurno ovdje, ili dok se ne budem morala vratiti bratu ili majci.

Sada se pokušava utvrditi uzrok njezine smrti.

Njezin bivši šef u StaySafeUA, Andriy Depko, rekao je za MailOnline da je bila predana volonterka koja je uvijek druge stavljala ispred sebe.

- Od početka se dobrovoljno javljala da ide na prve crte, rekao je Andriy.

- Stalno smo joj govorili da se čuva, no inzistirala je na tome da ide na najopasnija mjesta kako bi pomogla. Bila je uporna i isticala da mora pomoći. Toliko je toga učinila za Ukrajinu u 13 mjeseci koliko je bila s nama, a zatim je otišla biti vojna bolničarka. Htjela je biti na samoj prvoj liniji, spašavati vojnike i iskoristiti znanja i vještine koje je imala. Htjela je biti tamo 24/7. Htjela je pokazati koliko je hrabra, rekao je Andriy i dodao da isprva nije vjerovao vijesti o njezinoj smrti.

- Mislio sam da je to nemoguće i da nije stvarno, da ćemo uskoro čuti da je ona ipak dobro.

- Svima se sviđala. Želim da ju svi pamte kao ljubaznu ženu kakva je bila. Njezin angažman nikada neće biti zaboravljen. Željela je pomoći djeci, vojnicima, svima. Neka je svi pamte po tome, ističe njezin bivši šef.

Daily mail prenosi i vijest iz 2013. godine, kada je Katherine, koja je tada imala 15 godina, spasila mladunče lisice koje je bilo zarobljeno u rupi ispred jedne kuće u Londonu. Ona se tada popela preko ograde, uzela životinju i izbavila ju iz rupe.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. travanj 2024 20:31