HOROR U KALIFORNIJI

Misteriozna smrt u Đavoljoj jaruzi: Pronašli tijela tročlane obitelji, sumnjaju da ih je ubila otrovna alga

Jedna od teza istražitelja je i da bi smrti mogle biti povezane s curenjem plina iz obližnjih napuštenih rudnika zlata
 Mariposa County Sheriff‘s Office

Tročlana britanska obitelj pronađena je mrtva na planinarskoj stazi Devils's Gulch (Đavolja jaruga, slob.prev.) u Kaliforniji, a vjeruje se da je njihova smrt posljedica djelovanja smrtonosne alge.

John Gerrish, njegova žena Ellen Chung i njihova jednogodišnja kćerkica Miju nađeni su mrtvi u park-šumi Sierra National Forest u utorak. Tijela su prevezena na obdukciju kako bi se ustanovio uzrok smrti, no obližnje vode testiraju se na toksične alge jer se vjeruje da bi upravo one mogle biti uzrok.

Među tijelima je pronađen i obiteljski pas Oski. John (44) je bio zaposlenik Snapchata, Ellen (30) je studirala kako bi postala psihoterapeutkinja, a prošle su se godine preselili u ovo područje iz San Francisca te su dobili dijete.

Predio poznat i kao Đavolja jaruga popularno je odredište među planinarima.

- Trenutno ne znamo uzrok smrti, ali vas uvjeravam da nećemo mirovati dok to ne doznamo. Trenutno nemamo jasnih indicija što se dogodilo. Znamo da su bile dvije zdrave odrasle osobe i jedno zdravo dijete te zdrav pas, a svi su umrli na istom mjestu - kazao je mjesni šerif okruga Mariposa Jeremy Briese, javlja BBC.

Jedna od teza istražitelja je i da bi smrti mogle biti povezane s curenjem plina iz obližnjih napuštenih rudnika zlata, no Briese vjeruje da to nije slučaj.

- Ne vjerujem da su rudnici povezani s ovim smrtima. Sve ovo jako je frustrirajuće i jako potresno za sve nas. Koliko sam upoznat, proteklih dana procvjetale su toksične alge, što je uzrokovano trenutnom sušom. No, još uvijek ne znamo dovoljno detalja o toksičnosti tih algi - kazao je..

BBC navodi da određene vrste algi pri cvjetanju mogu emitirati opasne toksine koji mogu dovesti do pobolijevanja ili čak smrti ljudi i životinja. Prošlog mjeseca američka Šumska služba objavila je upozorenja o potencijalno opasnim algama koje upravo cvjetaju. Posjetitelje baš ovog područja upozorili su da se nipošto ne kupaju niti da dozvoljavaju svojim ljubimcima ulazak u vodu kako se ne bi izložili otrovima.

- Ovo je vrlo neobična, jedinstvena situacija. Nije bilo nikakvih znakova traume, nema očitog uzroka smrti, nema oproštajnog pisma... - kazala je glasnogovornica šerifovog ureda Kriste Mitchell, javlja KTVU.

Profesorica sa Sveučilišta u Stanfordu Anna Michalak, šefica Odjela za globalnu ekologiju na Institutu za znanost u Carnegieju, kaže kako određene alge mogu nositi smrtonosne bakterije koje napadaju jetru i živčani sustav.

- Znamo za više prijavljenih slučajeva gdje su psi uginuli nakon što su bili u vodi u kojoj su cvjetale alge - kazala je dodavši da su učinci tih bakterija izuzetno brzi.

- Toksini iz algi mogu uzrokovati smrt u roku od svega 24 sata - objašnjava biologinja i oceanografkinja Sarah Smith.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 19:23