TKO JE UKRAJINSKI 007?

Misteriozna špijunska priča krvave invazije: Čovjek je spasio Kijev, a Ukrajinci su ga likvidirali

Denis Kirejev pokopan je uz vojne počasti na kijevskom groblju Baikove, usred grobova ukrajinskih heroja

Denis Kirejev na pregovorima u Bjelorusiji

 Afp

Nekoliko dana nakon početka ruske invazije, na pločniku u središtu Kijeva pronađen je muški leš s rupom od metka na stražnjoj strani lubanje. Bio je to 45-godišnji bankar Denis Kirejev, koji je ubijen kao izdajica, a likvidiran je od strane pripadnika Službe sigurnosti Ukrajine, poznate kao SBU, odakle su obavijestili kako je Kirejev ubijen jer je špijunirao za Moskvu. A onda, nekoliko dana kasnije - potpuni obrat. Denis Kirejev je pokopan kao heroj na poznatom kijevskom groblju Bajkovo i sahranjen pored prvog ukrajinskog ministra vanjskih poslova.

Sada se počinje otkrivati jedna od najmisterioznijih špijunskih priča iz rusko-ukrajinskog rata, a glavni lik je spomenuti Kirejev.

Prema šefu Glavne obavještajne uprave Ministarstva obrane Ukrajine, general bojniku Kirilu Budanovu, ne da nije bio izdajnik, nego je Kirejev prenosio informacije iz svojih ruskih kontakata koje su pomogle ukrajinskim snagama da u veljači 2022. uspješno obrane glavni grad Kijev. "Da nije bilo Kirejeva, Kijev bi najvjerojatnije bio zauzet", ispričao je general Budanov.

Osim toga, ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski potpisao je papire za dodjelu Kirejevu posthumne medalje za "iznimnu dužnost u obrani državnog suvereniteta i državne sigurnosti".

Prije rata, Rusija se uspješno infiltrirala u ukrajinske političke i obavještajne krugove, i uspostavila mrežu svojih agenata. U takvim okolnostima, Denis Kirejev je uspostavio veze s europskim obavještajnim službama, ali i s ruskim vojnim i vladinim dužnosnicima, a također je pristao predstavljati Kijev u ranim pregovorima o prekidu vatre između Rusije i Ukrajine.

O tome što je radio, Wall Street Journal je objavio članak na temelju financijskih i obavještajnih dokumenata kao i intervjua s američkim i ukrajinskim vladinim dužnosnicima, sadašnjim i bivšim članovima ukrajinskih sigurnosnih agencija, kao i obitelji, prijateljima, tjelohraniteljima i poslovnim suradnicima Denisa Kirejeva.

"Poseban krug poznanstava"

On se rodio u Kijevu i bio je uspješan bankar, uključujući Crédit Lyonnais, Citibank i ING. Bio je druželjubiv, a govorio je ukrajinski, ruski, francuski i engleski. Potom je 2006. otišao raditi za braću Andrija i Serhija Klujeva iz Donjecka, koji su svoje bogatstvo stekli trgujući metalima i nekretninama, a bili su bliska Viktoru Janukoviču, političaru s ruskim vezama koji će kasnije postati predsjednik Ukrajine.

Za vrijeme predsjedničkog mandata Viktora Janukoviča, Andrij Klujev je bio tajnik Ukrajinskog vijeća za nacionalnu sigurnost i obranu, kao i prvi zamjenik premijera. Kirejev je imao koristi od Klujevih veza, zauzimajući visoke položaje u državnim bankama, a počeo se družiti i sa šefovima obavještajne službe SBU. Tijekom godina Kirejev je uspostavio veze i s Rusima. Na Dan ruske mornarice družio se na Krimu s generalima iz ruskih sigurnosnih službi i mnoge od njih znao je po imenu. Kada je 2014. počeo sukob Ukrajine i Rusije, braća Klujev su se preselila u Rusiju, a Kirejev je upravljao njihovom imovinom u Ukrajini.

Kada je Zelenski izabran za predsjednika 2019., Denis Kirejev je bio u užem izboru za čelo velike banke pod državnom kontrolom, ali je odustao jer su se pojavili novinski članci i TV izvješća u kojima se tvrdilo da je proruski orientiran.

No, njegove veze s Rusijom, privukle su pozornost generala Budanova, koji je imenovan šefom ukrajinske vojne obavještajne agencije, poznate kao GUR. Budanov je bivši komandos, koji se od ranjavanja opravljao u Nacionalnom vojnom medicinskom centru Walter Reed u Marylandu. On je američki čovjek u Ukrajini, potvrdio je izvor iz Washingtona za WSJ.

Kada je Rusija počela gomilati trupe na granici s Ukrajinom, general Budanov je pozvao Kirejeva u stožer ukrajinske vojne obavještajne službe, i zatražio od njega da iskoristi svoje financijske i sigurnosne kontakte kako bi se pokušao infiltrirati u rusku vojnu obavještajnu službu. "Imao je potreban krug poznanstava. Preko njega su se odvijale financijske transakcije. Zato je imao komunikaciju sa svima, uključujući vrlo utjecajne ljude", ispričao je Budanov. Kirejev je pristao i često je preko Harkiva putovao u Rusiju. Vratio bi se nekoliko dana kasnije, obično pušeći cigaru tijekom duge vožnje kako bi informirao Budanova.

"Dobio je informacije o svemu. Svijet specijalnih službi i svijet financija uvijek su povezani, kao i svijet kriminala, barem u našim zemljama", sjeća se šef GUR-a.

Dragocjeni sati

U jesen 2021., kada su američke vojne i špijunske agencije počele upozoravati na rusku prijetnju, i Kirejev je iz svojih izvora saznao da se Moskva sprema napasti, rekao je general Budanov, i taj bankar je bio prvi koji je oglasio uzbunu u Ukrajini. Kirejev je 18. veljače prošle godine planirao otići na skijanje u francuskim Alpama sa suprugom i sinom.

Kasno je stigao kući i rekao da ne ide pa su ona i sin odletjeli u Francusku bez njega.

Pet dana kasnije, 23. veljače poslijepodne, Kirejev je generalu Budanovu donio svježe obavještajne podatke iz kojih se vidjelo da je ruski predsjednik Vladimir Putin upravo izdao zapovijed za invaziju, sljedećeg jutra.

"Kirejev je također znao glavnu točku napada", rekao je general Budanov. U 8 ujutro 24. veljače, niski letovi ruskih jurišnih helikoptera spustili su trupe u zračnu luku Antonov, nekoliko milja sjeverno od Kijeva. Kremlj je planirao zapovjediti zračnoj luci za dopremanje trupa i opreme za napad na glavni grad. No, Kirejevova dojava dala je Ukrajini dragocjenih nekoliko sati da prebaci trupe kako bi se suprotstavila ruskom napadu.

Budući da su ruski planovi za brzi udar osujećeni, dvije su strane dogovorile pregovarati o prekidu vatre na sastanku u Bjelorusiji. Kirejev se pridružio ukrajinskom ministru obrane i drugim dužnosnicima u pregovaračkom timu.

Fotografije kako sjedi za pregovaračkim stolom 28. veljače iznenadile su mnoge koji su ga poznavali, uključujući i njegovu suprugu, koja je ostala u inozemstvu. Nije joj rekao što planira.

"Nakon njegovog pojavljivanja tamo, njegova povezanost sa specijalnim službama postala je očita svima", rekao je general Budanov. "Nažalost, situacija je tada bila kritična i morali smo riskirati."

Kirejev se vratio iz Bjelorusije i sastao s generalom Budanovim. Čini se da je bio svjestan opasnosti i napustio je sastanak u šutljivom raspoloženju, tvrdi izvor iz SBU-a. Nekoliko dana kasnije, jedan prijatelj ga je posjetio u njegovom domu na sjevernoj periferiji Kijeva. Držeći lovačku pušku velikog kalibra, Kirejev je rekao da je njome pucao na ruske operativce koji su se nekoliko noći ranije približili njegovom posjedu, ispričao je taj prijatelj.

650 slučajeva izdaje

Kada su Rusija i Ukrajina pristale na drugu rundu pregovora, zakazanu za 3. ožujka, general Budanov ponovno je pridobio Kirejeva da prisustvuje. Noć prije pregovora u Bjelorusiji, Kirejev primio je telefonski poziv iz ureda Oleksandra Poklada, šefa protuobavještajne službe u SBU-u.

Navodno se Poklad, koji je bio zadužen za hvatanje obavještajnih i sigurnosnih časnika osumnjičenih da rade za Rusiju, želio sastati s Kirejevim. Oleksandr Poklad odbio je komentirati članak WSJ-a, kao i glasnogovornik SBU-a, pozivajući se na zakon o državnim tajnama. Zna se da se Kirejev odvezao na kijevski željeznički kolodvor, a tjelohraniteljima je rekao da bi mogao biti uhićen na putu.

"Nemojte intervenirati", kazao im je, prema riječima člana njegova sigurnosnog tima.

Grupa se odvezla do središta Kijeva i zaustavila u blizini katedrale Svete Sofije. Nekoliko kombija s agentima SBU-a se zaustavilo u blizini i naredilo vojnim agentima i Kirejevim tjelohraniteljima da predaju svoje oružje. Kirejeva su uveli u jedan kombi. Njegovo osiguranje ležalo je potrbuške na ulici dok se kombi udaljavao.

Oko 90 minuta kasnije, vojno-obavještajni agenti pozvani su na mjesto gdje su pronašli njegovo tijelo. Ukrajinski Državni istražni ured, koji se bavi takvim ubojstvima, odbio je komentirati. U srpnju je predsjednik Zelenski smijenio šefa SBU-a te smijenio ili procesuirao desetke generala agencije zbog njihove navodne uloge u omogućavanju ruske invazije.

Ukrajina je pokrenula više od 650 slučajeva izdaje u koje su umiješani državni dužnosnici.

Denis Kirejev je pokopan uz vojne počasti na kijevskom groblju Baikove, usred grobova ukrajinskih heroja.

Od špijuna do heroja

1. Denis Kirejev je ubijen kao izdajica, a likvidirali su ga pripadnici Službe sigurnosti Ukrajine (SBU), tvrdeći da je špijunirao za Moskvu

2. Nekoliko dana kasnije dogodio se potpuni obrat i Denis Kirejev je pokopan kao heroj na poznatom kijevskom groblju Bajkovo pokraj prvog ukrajinskog ministra vanjskih poslova

3. Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski potpisao je papire za dodjelu posthumne medalje Kirejevu za "iznimnu dužnost u obrani državnog suvereniteta i državne sigurnosti"

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2023 07:56