MASNI IZNOSI

Misteriozna tvrtka grupe milijardera najednom kupuje ogromne hektare zemlje: ‘Potpuno su nas okružili...‘

‘Dakle, okružili su nas. Nema dijela kojeg nisu uzeli u svoje ruke‘, rekla je Catherine Moy, gradonačelnica Fairfielda

Panorama San Francisca

 Chin Hei Leung/Zuma Press/Profimedia/Chin Hei Leung/zuma Press/profimedia

Tajanstvena tvrtka koju podupiru milijarderi iz Silicijske doline pokušava zgrabiti u svoje ruke zemljište u okrugu na sjeveru Kalifornije te tamo izgraditi potpuno novi grad.

New York Times izvijestio je da ti ulagači uključuju neka od najprepoznatljivijih imena Silicijske doline, od Marca Andreessena do Laurene Powell Jobs.

image

Marc Andreessen

Justin Sullivan/Getty Images/Profimedia/Justin Sullivan/getty Images/profimedia

Tvrtka Flannery Associates potrošila je 800 milijuna dolara na kupnju tisuća hektara poljoprivrednog zemljišta u okrugu Solano, koji se nalazi sjeveroistočno od San Francisca, pokazuju sudski dokumenti do kojih je došao Business Insider.

Flannery je navodno kupio oko 52 tisuće hektara poljoprivrednog zemljišta od 2018. godine od sada, a vladini dužnosnici počeli su istraživati tu kupovinu fjer su izrazili zabrinutost da iza cijelog slučaja stoje strani interesi.

"Dakle, okružili su nas. Nema dijela kojeg Flannery nije uzeo u svoje ruke", rekla je Catherine Moy, gradonačelnica Fairfielda, za ABC 7 News.

Inače, vrlo malo se toga zna o Flannery Associatesu ili njegovim specifičnim gradskim planovima.

Prema Timesu, tvrtku vodi Jan Sramek, 36-godišnji bivši trgovac Goldman Sachsa. Podupiru ga i Andreessen, Powell Jobs, Michael Moritz iz Sequoia Capitala, suosnivač LinkedIna Reid Hoffman te brojni drugi. No ne zna se koliko je svatko od njih investirao u kompaniju.

image

Laurene Powell Jobs

Javier Rojas/Zuma Press/Profimedia/Javier Rojas/zuma Press/profimedia

Flannery Associates još je 2017. iznio ideju da se zemljište okruga Solano pretvori u grad koji se napaja čistom energijom i u kojem bi živjeli deseci tisuća stanovnika, izvijestio je The Times. Podaci o nekretninama pokazuju da trenutna cijena stanova u okrugu iznosi oko 585 tisuća dolara.

Kako piše The Times, Moritz je otkrio da je Flannery kupio oko 1400 hektara zemlje za manje od 5000 dolara po hektaru. Međutim, troškovi su od tada porasli, pa Flannery sada troši i do 15 tisuća dolara po hektaru, rekli su odvjetnici Flannery Associatesa u sudskim dokumentima.

U svibnju su Flanneryjevi odvjetnici podnijeli tužbu protiv grupe zemljoposjednika iz okruga Solano, tvrdeći da su se urotili protiv njih i napuhali cijene svoje zemlje. U tužbi se navodi da je Flannery preplatio vlasnike za oko 170.000.000 dolara te traži odštetu od najmanje 510.000.000 dolara.

U zahtjevu za odbacivanje tužbe koji je podnesen u srpnju, zemljoposjednici su izjavili da su "ili sudjelovali u transakcijama prodaje zemljišta u dobroj vjeri, ili ga nisu željeli prodati ili nisu bili sposobni prodati zbog Flanneryjevih cijena."

Silicijska dolina dugo je nastojala izgraditi grad od nule, ponekad s utopističkom vizijom "pametnog grada". Godine 2016. Y Combinator, američki tehnološki startup akcelerator iz Silicijske doline, fokusirao se na projekte kojima bi se omogućila izgradnja grada koji bi pak riješio krizu pristupačnog stanovanja u Kaliforniji.

"Želimo izgraditi gradove za sve ljude - za tehnološke i ne-tehnološke ljude", poručili su i dodali: "Nismo zainteresirani za izgradnju ‘ludih libertarijanskih utopija‘."

Vodeći ljudi iz IT svijeta, uključujući Billa Gatesa i Elona Muska, također su imali vizije vlastitih gradova. Tako je Musk nedavno kupio 3500 hektara zemlje izvan Austina u Teksasu kako bi izgradio grad koji namjerava nazvati "Snailbrook".

Izvori su The Journalu rekli da je zamislio "neku vrstu teksaške utopije duž rijeke Colorado".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. ožujak 2024 00:49