SATELITSKE SNIMKE

Misteriozni događaji u zabačenom dijelu Rusije: Ovo je najveće curenje metana u povijesti

- Pronalazimo velika curenja diljem svijeta, no ovo se baš isticalo, rekao je direktor GHGSata

Logo tvrtke Raspadskaja

 Sopa Images Limited/Alamy/Alamy/Profimedia/Sopa Images Limited/Alamy/Alamy/Profimedia

Ogromne količine metana, jednog od najznačajnijih stakleničkih plinova, cure iz rudnika ugljena na jugu Rusije, u dosad najvećem zabilježenom incidentu ove vrste koji je otkriven uz pomoć satelita.

Gotovo devedeset tona metana istječu svakog sata iz rudnika tvrtke Raspadskaja u oblasti Kemerovo, a čelnik tvrtke GHGSat koja iz orbite nadzire curenja metana kaže kako su početkom siječnja opazili čak 13 mlazova na toj lokaciji, a u narednim danima su ih opazili još.

Direktor GHGSata Stephane Germain kazao je za CNN i da su curenja opažena na toj lokaciji i tijekom pet mjeseci koji su prethodili rekordnom curenju u siječnju. "Pronalazimo velika curenja diljem svijeta, no ovo se baš isticalo", rekao je Germain i dodao da se radi o najvećem ikad zabilježenom curenju kojem je otkriven izvor.

Prema proračunima tvrtke, ako se curenje nastavi tijekom cijele godine, iz rudnika u Kemerovu moglo bi ukupno iscuriti više od 764.000 tona metana - količina prirodnog plina kojom bi se oko 2,4 milijuna domova moglo opskrbljivati električnom energijom cijele godine.

Metan je najjednostavniji plin iz skupine ugljikovodika, te najviše zastupljena komponenta prirodnog plina koji se koristi za grijanje i proizvodnju električne energije. Istovremeno, metan je i drugi najznačajniji staklenički plin, iza ugljikovog dioksida.

Kako ugljikov dioksid apsolutno dominira svojim utjecajem na klimu, čisto zbog enormnih količina tog plina koje se proizvode kroz modernu industriju i poljoprivredu, metan dugo vremena nije bio prepoznat kao značajan problem.

No, metan doprinosi efektu staklenika čak osamdeset puta nego ista količina ugljikovog dioksida, a UN-ov Međudržavni panel za klimatske promjene upozorava kako je danas koncentracija metana u atmosferi dosegla najvišu razinu u najmanje 800.000 godina.

"Ako pogledamo na drugačiji način, metan omogućava brzu pobjedu", kazao je Germain. "Ako možemo locirati izvore metana diljem svijeta, to može imati vrlo velik utjecaj na klimatske promjene u kratkom roku. Zato je strašno bitno da pronađemo izvore curenja, i potom surađujemo s tvrtkama i regulatorima kako bismo pronašli načine za smanjiti ta ispuštanja."

Germain, čija tvrtka koristi šest satelita sa spektrometrima visoke rezolucije, kaže kako su curenja u Rusiji dio šireg trenda u svijetu. "Curenja iz rudnika ugljena znatno su porasla prošle godine. Vidjeli smo to u Kini. Vidjeli smo u Rusiji. Vidjeli smo u SAD-u. Vidjeli smo i u Australiji, i to nam sistematski ukazuje da je došlo do povećanja proizvodnje ugljena".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 08:52