SVE JAČI PRITISAK

Misteriozni ‘Lady R‘: Isključio transpondere, pod okriljem noći stigao u luku, odmah su stigli kamioni...

Svjedoci kažu da su vidjeli kamione kako noću, uz pratnju, prevoze kontejnere u bazu. Lady R napustio je Simon‘s Town ujutro 9. prosinca

Simon‘s Town

 Mike Wesson/Alamy/Alamy/Profimedia/Mike Wesson/alamy/alamy/profimedia

Amerikanci su ljuti što se Južnoafrička Republika oglušila na njihova upozorenja i dopustila ruskom trgovačkom brodu da tajno iskrca svoj teret u najvećoj južnoafričkoj pomorskoj bazi Simon‘s Town. Brod je pod američkim sankcijama, a njegov vlasnik navodno je prevozio oružje za Rusiju, piše Wall Street Journal. Prije nego što je pristao, isključio je transponder da mu se ne može pratiti lokacija. Vlasti Južnoafričke Republike odbile su reći što je brod prevozio ili što je utovareno na njega.

Pristajanje broda Lady R u vlasništvu ruske brodarske tvrtke MG-FLOT LLC zategnulo je odnose između Washingtona i Pretorije, piše WSJ, jer SAD smatra da njihov saveznik time krši sankcije prema Rusiji. Južnoafrički oporbeni političar Kobus Marais tvrdi da je Lady R isporučio streljivo iz Rusije.

SAD je 8. svibnja prošle godine uveo sankcije za brod Lady R i kompaniju MG-FLOT, koja se tada zvala Transmorflot LLC, uz objašnjenje da su isporučivali oružje Rusiji. Prema američkom zakonu, Washington može sankcionirati bilo koju osobu ili zemlju koja pruža usluge brodu pod sankcijama.

Novinari Wall Street Journala vidjeli su fotografije i razgovarali sa svjedocima koji tvrde da je pokretna dizalica tijekom dviju noći u prosincu pod nadzorom naoružanih čuvara "pomicala sanduke s broda i na brod" dug 122 metra. To znači da nije jasno je li se s broda iskrcavao sumnjivi teret, ili pak ukrcavao. Te dvije noći Simon‘s Town bio je u mraku zbog nestanka struje u cijeloj zemlji. Istovremeno, brod je isključio svoje automatske transpondere koji prenose identitet i poziciju broda drugim plovilima i pomorskim vlastima.

Svjedoci kažu da su vidjeli kamione kako noću, uz pratnju, prevoze kontejnere u bazu. Lady R napustio je Simon‘s Town ujutro 9. prosinca. Kad je ponovno počeo odašiljati položaj navečer tog dana, bio je usidren više od 100 milja istočno od Simon‘s Towna. Od sredine prosinca, bio je usidren uz obalu Mozambika, gdje je tijekom vikenda uplovio u luku Beira. Kao odredište naveo je Istanbul. Od Istanbula je relativno kratak put do ruskih crnomorskih luka, podsjeća WSJ.

- Kakav god teret taj brod nosio, naručen je davno prije covida - ustvrdila je ministrica obrane JAR-a Thandi Modise na konferenciji za novinare 22. prosinca. Prozvala je SAD za neopravdani pritisak na afričke zemlje koje održavaju odnose s Rusijom. Nakon toga više nije htjela davati izjave.

Vojni analitičar Darren Olivier, direktor African Defense Reviewa, kaže da je Lady R vjerojatno isporučivao staru narudžbu streljiva iz Rusije. Južnoafrička Republika 2020. je odobrila uvoz 4,5 milijuna komada ruskog streljiva u vrijednosti od oko 585.000 dolara. Manje je jasno što je moglo biti utovareno na brod, jer JAR ne proizvodi oružje kakvo koristi ruska vojska. No, Rusija bi mogla biti zainteresirana za predmete dvostruke namjene, kao što su sustavi za navođenje i kontrolu te za optiku, što bi se moglo koristiti za proizvodnju bespilotnih letjelica.

Kao i mnoge druge afričke zemlje, Južnoafrička Republika pokušala je zauzeti neutralno stajalište o ratu u Ukrajini. U veljači bi JAR trebao biti domaćin zajedničke vježbe ruske i kineske mornarice, piše WSJ.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 06:18