OSVETA IZ KREMLJA

Misteriozni nestanak blogera koji su kritizirali Putina, među njima je i čovjek koji je zapalio iskru u Ukrajini

Valerij Gerasimov osobno je naredio državnom regulatoru Roskomnadzoru da započne istragu najistaknutijih vojnih izvjestitelja

Igor Strelkov

 Telegram/

Niz proruskih vojnih blogera, među kojima je i nekadašnji ministar obrane anektirane Narodne republike Donjeck Igor Strelkov, prestali su objavljivati svoje redovite vijesti i komentare o razvoju rata u Ukrajini na svojim Telegram i Twitter kanalima. Strelkov je zadnji put objavio neki sadržaj 10. listopada, a navodno se nalazi pod istragom Kremlja zbog "diskreditiranja ruske vojske". Danas je na ruskim Telegram kanalima i objavljena fotografija na kojoj Strelkov u vojnoj opremi pozira sa suprugom uz zanimljiv dodatak - poslan je na front.

Strelkov i brojni drugi vojni blogeri većinski podržavaju rusku invaziju Ukrajine, no proteklih mjeseci su bili izrazito kritični oko toga kako se njome upravlja, te su glasno prozivali ruske generale i časnike zbog sve češćih neuspjeha na bojištu. Kako izvještava ruski neovisni portal Meduza, glavni zapovjednik ruskih oružanih snaga general Valerij Gerasimov osobno je naredio državnom regulatoru Roskomnadzoru da započne istragu najistaknutijih vojnih izvjestitelja, poput Strelkova. Navodno je priveden i menadžer nekolicine Telegram blogera povezanih s financijerom grupe Wagner, Jevgenijem Prigožinom.

Među blogerima koji su navodno pod istragom su i Semjon Pegov koji objavljuje pod aliasom WarGonzo, Jurij Podoljaka, Vladlen Tatarski, Sergej Mardan, Igor Dmitrijev, Kristina Potupčik, te autori koji stoje iza Telegram kanala GreyZone i Rybar.

Većina zapadnih medija i analitičara proteklih je mjeseci rado citirala kanal Rybar, koji je pružao izrazito objektivne procjene i izvještaje s terena, te je objavljivao kredibilne karte promjena na bojištu usprkos svojoj proruskoj orijentaciji.

Iako vijest o istragama zasad nije službeno potvrđena, brojni vojni blogeri glasno su se pobunili protiv same mogućnosti otvaranja istrage protiv njih, optužujući ruske vlasti da pokušavaju "cenzurirati strastvene domoljube koji samo pozivaju Ministarstvo obrane na odgovornost", kako prenosi think tank Institute for the Study of War.

Dok je represivni aparat ruskog predsjednika Vladimira Putina brutalno suzbijao sve antiratne prosvjede uz pomoć strogih zakona protiv "diskreditiranja" vojske i specijalne vojne operacije, Putin je većinom tolerirao kritike ruskih vojnih blogera, čije su se kritike vladajućih redovito zaustavljale ispod razine predsjednika Ruske Federacije.

Jedna od glavnih aktera ruske propagandne mašinerije, glavna urednica kanala RT Margarita Simonjan, kazala je u petak kako je progon vojnih blogera ne samo loša ideja, već i da bi ga bilo nemoguće provesti.

Kako su blogeri većinom svoje kritike usmjeravali na Ministarstvo obrane, Gerasimova i nižerangirane generale, dok su Putina uglavnom štitili od kritike, pojedini analitičari vjeruju kako je moguće da je Gerasimov njihov progon pokrenuo na vlastitu ruku, bez znanja Putina, kojem je odgovaralo da se krivnja za neuspjehe vojne operacije pripisuje onima koji ju vode na operativnoj razini.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 00:55