ŠTO SE DOGAĐA?

Misteriozni stupovi svjetlosti uznemirili Ruse u nizu gradova: ‘Je li to Putin aktivirao Peresvet?!‘

Misteriozna svjetlost viđena je iznad više ruskih gradova poput Moskve, Belgoroda i Omska, tvrde izvješća na Twitteru

Zagonetni stupovi svjetlosti nad ruskim gradovima

 Screeshot/Twitter

Neobičan fenomen prošle je noći uočen u više ruskih gradova, uključujući Moskvu, Belgorod, Omsk, a neka neprovjerena izvješća spominju i Murmansk. Radi se o stupovima svjetlosti nepoznatog porijekla, a korisnici Twittera, gdje se objavljuju i dijele fotografije i video snimke, nagađaju radi li se o prirodnom fenomenu ili nečem drugom.

Mnogi od njih spekuliraju da bi se možda moglo raditi o ruskom laserskom oružju, točnije sustavu "Peresvet", koji je predstavljen 2018. godine, a navodno može onesposobiti satelite i druge elektroničke sustave na visini od 1500 kilometara.

U ožujku te godine Vladimir Putin održao prezentaciju na kojoj je predstavio nove interkontinentalne balističke projektile, hipersonično oružje i lasersko oružje "Peresvet", nazvano po srednjovjekovnom pravoslavnom redovniku ratniku Aleksandru Peresvetu.

Iako su Rusi ranije tvrdili je sustav već u uporabi, za sada nema jasnih dokaza da je funkcionalan i u kojoj je mjeri učinkovit.

U Moskvi su u ožujku ove godine tvrdili da koriste novu generaciju snažnih lasera u Ukrajini za uništavanje bespilotnih letjelica te da je sustav već raspoređen.

Radilo se navodno o prototipu nazvanom "Zadira", kako je tada izvijestio Jurij Borisov, potpredsjednik vlade zadužen za vojni razvoj.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. ožujak 2024 12:21