ISTRAGA U DARMSTADTU

Misteriozno trovanje na njemačkom sveučilištu policija tretira kao napad: ‘Studentima su ruke i noge iznenada poplavile...‘

Sumnjaju da je tijekom vikenda kontaminirano nekoliko boca mlijeka i vode u tri odvojene male kuhinje u sveučilišnom kampusu
Darmstadt: Područje oko zgrade L201 u kampusu Lichtwiese je ograđeno nakon otkrića štetne tvari u posudama za piće
 Alexander Rau/Keutz TV-News/dpa Picture-Alliance via AFP

Je li netko namjerno pokušao otrovati ljude u zgradi Tehničkog sveučilišta u Darmstadtu? Dan nakon što se sedam osoba otrovalo, a jedna bila čak u životnoj opasnosti, sve je više indicija da je u pitanju napad. "Potreseni smo očitim kaznenim djelom koje se dogodilo na našem sveučilištu“, rekla je predsjednica Sveučilišta Tanja Brühl, piše Deutsche Welle.

Prema navodima policije, u ponedjeljak je sedmero studenata i zaposlenih prebačeno u bolnice jer su im poplavili ruke i noge te su se osjećali loše. Svi su prethodno nešto jeli ili pili u zgradi L201 na kampusu Sveučilišta, u istoj čajnoj kuhinji koja je dostupna svima. Tamo su ljudi mogli ostaviti hranu i piće, recimo u zajedničkim hladnjacima.

Policija vjeruje da je između petka i ponedjeljka više pakiranja mlijeka i vode zatrovano za sada nepoznatom supstancom. Tekućine su imale "oštar miris", priopćeno je iz policije.

Tek će laboratorijske analize, koje mogu potrajati, pokazati o kakvoj se supstanci radi. Ispituju se i ostale namirnice i pića koji su dostupni na kampusu.

Istraga zbog pokušaja ubojstva

Policija je za taj slučaj formirala posebni tim, sastavljen od 40-ak istražitelja, a Državno odvjetništvo je pokrenulo istragu zbog sumnje u pokušaj ubojstva.

"Istraga se odvija velikom brzinom i policija čini sve kako bi identificirala krivca", rekli su.

Sumnjaju da je tijekom vikenda kontaminirano nekoliko boca mlijeka i vode u tri odvojene male kuhinje u sveučilišnom kampusu u Lichtwieseu.

Pozivajući se na anonimnog istražitelja, novine Bild izvijestile su u utorak da je policija isključila da se otrov mogao ostaviti slučajno.

Studenti dobili upozorenje

Policija je rekla da je kontaminacija lako prepoznatljiva zbog oštrog mirisa koji ispušta supstanca. Istražitelji su rekli da su identificirali tvar nakon što su preko noći analizirali uzorke u policijskim laboratorijima, ali nisu mogli dati njezino ime dok je potraga za počiniteljem u tijeku.

"Utvrđena je tvar koja može biti štetna za zdravlje, pa čak i smrtonosna", rekao je viši javni tužitelj Robert Hartmann na konferenciji za novinare u utorak.

"Šokirani smo očitim zločinom koji je počinjen na našem sveučilištu", rekla je u utorak ujutro predsjednica sveučilišta Tanja Brühl.

Angela Dorn-Rancke, ministrica znanosti za pokrajinu Hessen, koja uključuje Darmstadt, rekla je: “Oboljelima želim sve najbolje, brz oporavak i mogu im osigurati svoju punu podršku.

image
Darmstadt: Područje oko zgrade L201 u kampusu Lichtwiese je ograđeno nakon otkrića štetne tvari u posudama za piće
Alexander Rau/Keutz TV-News/dpa Picture-Alliance via AFP

Studenti su upozoreni da konzumiraju samo hranu ili piće koje su sami nosili ili držali pod nadzorom. Onima koji su pili iz bočica kupljenih u kampusu i osjećali su se loše savjetovano je da se odmah jave liječniku.

Stanje studenta (30), koji je u ponedjeljak bio u životnoj opasnosti, u međuvremenu je stabilizirano, ali je i dalje kritično. Ostale žrtve su prošle s nešto blažim simptomima.

Svima koji borave na kampusu policija savjetuje da ne jedu i ne piju ništa što je u zgradu unijeto ranije. Onima koji primijete da su im poplavile noge ili ruke preporučuje se da odmah zovu hitnu pomoć.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 19:56