UPUCAN U GLAVU

MISTERIOZNO UBOJSTVO BIVŠEG OBAVJEŠTAJCA I PISCA ŠPIJUNSKIH ROMANA Netko ga je izrešetao u pitoresknom mjestu u Alpama, a iza svega se nazire triler

 
Ilustracija
 Profimedia, Alamy, Sipa Press

Bivši francuski obavještajac i autor špijunskih romana Daniel Forestier (57) ubijen je u francuskim Alpama, piše Guardian.

Izrešetano mecima, njegovo tijelo pronađeno je u lokvi krvi na stajalištu uz lokalnu cestu u regiji Haute-Savoie, nedaleko od Ženevskog jezera. Policija kaže da je ubojstvo očito "djelo profesionalaca", a obdukcija je otkrila da je Forestier upucan pet puta.

Bivši špijun ubijen je samo šest mjeseci nakon što je protiv njega pokrenuta istraga zbog uloge koju je imao u planiranom atentatu na Ferdinanda Mbaoua, žestokog oponenta predsjednika Republike Kongo, Denisa Sassou-Nguessoa.

Policija je rekla da je Forestier 14 godina služio kao pripadnik francuske kontraobavještajne agencije DGSE, ali nisu otkrili precizni period u kojem je bio operativac. Navodno je bio dio specijalne vojne jedinice koja je izvršavala supertajne i "osjetljive" operacije.

Forestier je navodno sa ženom i dvoje djece živio u selu Lucinges, 15 kilometara udaljenom od lokacije na kojoj je pronađeno njegovo tijelo, izvijestio je francuski Belu radio. Do rujna prošle godine, prije nego je protiv njega pokrenuta istraga, obnašao je dužnost lokalnog vijećnika.

Omiljeni član zajednice

Državni tužitelj u mjestu Thonon-les-Bains, Philippe Toccanier, smatra da je motiv za ubojstvo bilo "izravnavanje starih računa".

- Gotovo da nema sumnje u to - rekao je Toccanier koji je dodatno otkrio da je Forestier upucan u prsni koš i glavu.

Načelnik Lucingesa Jean-Luc Soulat rekao je pak da su svi stanovnici njegova sela, njih 1640, znali da je Forestier radio za obavještajne agencije.

- Čovjek je napisao nekoliko špijunskih romana, ali nikad nije govorio o onome što je sam radio. Ovdje se vrlo lijepo smjestio i prilagodio. Imao je mali kiosk za prodaju duhanskih proizvoda, a prije samo 15 dana mi je pomogao organizirati otvorenje seoske dvorane.

Soulat se također prisjetio trenutka u rujnu 2018. kad je Forestier dao ostavku na dužnost lokalnog vijećnika:

- Rekao mi je da je to učinio iz osobnih razloga koje će mi jednog dana podrobnije objasniti. Sad mi je jasno zašto je dao ostavku i mislim da je to učinio kako bi zaštitio našu zajednicu.

Grijesi iz prošlosti

Nema sumnje, Forestieru su za petama bili neki vrlo opasni "duhovi" iz prošlosti. Kako što smo već naveli, protiv njega je pokrenuta istraga zbog sudjelovanja u zavjeri koja i sama zvuči kao da je izašla iz špijunskog romana. Naime, Forestier i još jedan bivši obavještajac navodno su planirali atentat na generala Ferdinanda Mbaoua, jednog od najeksponiranijih oporbenih političara u Republici Kongo.

Mbaou je tijekom 90-ih godina služio kao šef osiguranja predsjednika Pascala Lissoube, a iz države je pobjegao 1997. nakon što je Lissoubu svrgnuo i dalje aktualni čelnik države Denis Sassou-Nguessoa. U egzilu je bio punih 12 godina, a u Republiku Kongo vratio se 2009. godine te je postao istaknuti kritičar predsjednika, a jednom je već za dlaku preživio pokušaj ubojstva (metak je zamalo promašio srce).

Pokojni Forestier lani je optužen zbog toga što je bio "član kriminalne organizacije" i zbog "posjedovanja eksploziva", a Le Monde je pisao kako je istražiteljima priznao da je bio dio skupine koja je oformljena s ciljem da ubiju Mbaoua koji je u tom trenutku živio u mjestu Val d’Oise, sjeverno od Pariza. Kako je rekao istražiteljima, Forestier je zaključio da atentat nije moguć nakon što je odradio nekoliko "izvidničkih tura" do lokacije na kojoj je živio kongoanski političar. No, Le Monde je kasnije napisao kako je Forestier zanijekao da je sudjelovao u bilo kakvim kriminalnim aktivnostima.

Sam Mbaoua je listu Paris Match rekao da je u novinama pročitao da se na njega spremao atentat.

- Znam zašto me žele ubiti. Upozorili su me ranije, a primio sam i prijetnje smrću u porukama. Nastojao sam upozoriti sigurnosne agencije, ali oni nisu napravili ništa - rekao je tada Mbaoua.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. travanj 2024 12:52