MILEI SKINUO KOSTIM

‘Mistik i guru tantričkog seksa‘ najavljivao radikalne poteze, a uslijedio je dramatični preokret: ‘Pogledajte mu plan!‘

Prve dane radikalne libertarijanske vlade u Argentini karakteriziraju improvizacija i ortodoksna ekonomska politika, a ne radikalne promjene

Javier Milei u predizbornoj kampanji u kojoj je njegove ekonomske planove simbolizirala motorna pila

 Marcos Gomez/Afp

Lilia Lemoine, bivša IT stručnjakinja i zaljubljenica u ‘cosplay‘, prisjetila se izrade maketa argentinske središnje banke koje bi u svojim nastupima uništavao Javier Milei. "Znala sam se šaliti da izvodimo vudu magiju nad središnjom bankom kako bismo je zatvorili", rekla je Lemoine u intervjuu o njihovoj suradnji prije pet godina. "Zato smo ih izrađivali što je moguće realnijima".

No, njihovi dani razbijanja modela središnje banke su prošli. Lemoine sada sjedi u argentinskom kongresu kao novoizabrana zastupnica Mileijeve stranke, a sam Milei postao je predsjednik prije tjedan dana, usred duboke ekonomske krize.

Ovaj 53-godišnji politički početnik - kojeg se ranije predstavljalo i kao gurua tantričkog seksa, mistika, fanatičnog ljubitelja pasa, ultra-libertarijanca, neortodoksnog, neovisnog i osebujnog intelektualca te nogometaša - prošao je kroz dramatičnu promjenu imidža od onog prikazanog u kampanji. Sada se oblači razborito i primjereno te koristi ozbiljne, državničke pojmove.

Nakon njegove nevjerojatne izborne pobjede nad argentinskim dugo vladajućim peronističkim pokretom, Mileijeva vlada je u utorak predstavila glavni ekonomski plan smanjenja potrošnje i povećanja poreza kako bi uravnotežila proračun.

Prethodno obećanje o uvođenju američkog dolara kao nacionalne valute stavljeno je u ladicu, a nema ni spomena najradikalnijih ideja koje je Milei promovirao tijekom kampanje, poput legalizacije prodaje ljudskih organa ili prekida odnosa s Brazilom i Kinom, najvećim argentinskim trgovačkim partnerima, piše Financial Times.

“Kao da je iznenada skinuo kostim”, primijetio je jedan visoki diplomat, hvaleći novootkriveni pragmatizam predsjednika Argentine nakon što je tijekom kampanje govorio o Mileiju kao o skoku u nepoznato.

image

Javier Milei gotovo je posve odbacio svoju predizborno ekscentrično ponašanje

Juan Mabromata/Afp

Mileijev ministar gospodarstva, bivši trgovac s Wall Streeta Luis Caputo, objavio je smanjenje vrijednosti pezosa za 54 posto, a ne odbacivanje valute. Umjesto da zatvori središnju banku, Caputo je tamo postavio bivšeg kolegu iz investicijske banke.

Sestru postavio za šeficu kabineta

Administracija američkog predsjednika Joea Bidena, koja je bila zabrinuta zbog bliskosti prethodne peronističke vlade s Kinezima, izrazila je spremnost da surađuje s Mileijem. Dužnosnici su odlučili ignorirati njegovo divljenje bivšem predsjedniku Donaldu Trumpu i ponudili su pomoć u pokušaju da zemlja dobije novi paket financijske potpore od Međunarodnog monetarnog fonda (MMF). Argentina već duguje MMF-u 43 milijarde dolara, a nova je vlada naslijedila praznu blagajnu, inflaciju iznad 150 posto godišnje i prijetnju recesije.

Tijekom Mileijevog nedavnog posjeta SAD-u, demokrati su čak organizirali sastanak s bivšim američkim predsjednikom Billom Clintonom, koji je saslušao argentinske planove i ostao impresioniran, rekao je izvor upoznat s detaljima susreta.

Ipak, Milei nije u potpunosti odbacio svoju nekonvencionalnu osobnost. Na njegovoj inauguraciji raznolik i osebujan popis počasnih gostiju uključivao je, između ostalih, španjolskog kralja Felipea VI., mađarskog premijera Viktora Orbána, ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog i bivšeg brazilskog čelnika Jaira Bolsonara.

Njegova sestra Karina, dugogodišnja najbliža savjetnica, bila je uz njega dok se vozio u predsjedničku palaču u otvorenom automobilu nakon što je položio prisegu. U svojoj jednoj od svojih prvih izvršnih odluka, poništio je dekret koji zabranjuje nepotistička imenovanja i postavio sestru kao svoju šeficu kabineta.

Vozeći se u svojoj koloni, oni su je u jednom trenutku zaustavili kako bi pozdravili zlatnog retrivera. Mileijeva ljubav prema psima jedan je od mnogih svojih interesa koje je doveo do krajnosti. Za inauguraciju je dao izraditi vlastiti predsjednički štap s glavama svojih pet voljenih engleskih mastifa - svog originalnog ljubimca Conana i četiri psa klonirana od njega i nazvana po libertarijanskim ekonomistima - nataknutim na njega.

image

Argentinski predsjednik na obilježavanju židovskog blagdana Hanuke

Juan Mabromata/Afp

Prije nego što je preuzeo dužnost, Milei, koji je odgojen kao katolik, otputovao je u New York kako bi se pomolio na grobu Menachema Mendela Schneersona, poznatog ortodoksnog rabina kojeg su neki sljedbenici slavili kao Mesiju. "Tamo se molio prije izbora i nakon pobjede osjećao je da se mora vratiti kao novoizabrani predsjednik kako bi zahvalio Bogu", rekao je izvor upoznat s detaljima putovanja.

Milei je proučavao Toru i izrazio je zanimanje za preobraćenje na judaizam, što je neobičan potez prema vjeri koja ne traži obraćenike i kojoj pripada vrlo mala manjina građana u Argentini. Milei je tražio inspiraciju u biblijskim pričama za svoj pobunjenički politički pokret. U svom inauguracijskom govoru naveo je židovsku Makabejsku pobunu protiv Grka u II. stoljeću prije Krista kao primjer pobjede nekolicine nad mnogima, uz pomoć nebeskih sila. Svoju sestru Karinu, pak, usporedio je s Mojsijem i Mesijom.

Ključna mjesta i dalje nepopunjena

Unatoč očitom zaokretu prema ortodoksnoj ekonomiji, prvi dani nove vlade mirisali su na improvizaciju. Ključna mjesta ostala su nepopunjena zbog glasina da mnogi iskusni znalci smatraju Mileijev projekt previše riskantnim da bi sudjelovali u njemu. Provođenje ranije najavljivanih promjena prvo se razvlačilo, da bi te promjene na kraju bile odgođene. "Milei nije očekivao pobjedu i nije imao tim spreman za vladanje", rekao je jedan političar upoznat sa situacijom. "Možda i imaju jednu neiskusnu osobu koja se pokaže genijalnom, ali ne i cijelu vladu".

Navikli na stalne krize, Argentinci se sada pitaju hoće li Mileijeva nova, razborita osobnost ostati i što slijedi - duboka ekonomska promjena za koju su mnogi glasali ili nova katastrofa. Alfredo Serrano, voditelj lijevo orijentiranog think-tanka Celag, rekao je da bi Argentina pod Mileijem mogla postati mnogo nejednakopravnije društvo, slično Peruu ili Kolumbiji, s milijunima ljudi koji žive na rubu propasti usred sve nižeg životnog standarda, ili bi Argentinci jednostavno mogli izgubiti strpljenje sa svojim neobičnim novim vođom.

image

Javier Milei sa svojim predsjedničkim štapom

Emiliano Lasalvia/Afp

"U tom slučaju, Milei ima veliki problem", kaže Serrano. "Podrška njemu je vrlo kratkotrajna i vrlo promjenjiva. Glasači su se kladili na njega, ali ta oklada ima rok trajanja".

U zemlji jakih vođa, po kojima su mnogi politički pokreti dobili ime - primjerice peronizam, menemizam ili kirhnerizam - pitanje je hoće li novi predsjednik iznjedriti ‘mileizam‘. "Za mnoge od nas dogodila se najbolja moguća stvar", rekao je viši bankarski direktor u Buenos Airesu. "Ostavio je ludog tipa u kampanji iza sebe, ali je zadržao liberalne ideje.

"No, da bi to funkcioniralo, mora pokazati neke rezultate - poboljšanje gospodarstva - u roku od šest mjeseci. Ako to ne učini, doći će do kaosa".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 18:37