NA SLOBODI

Mjanmar pomilovao 6000 zatvorenika, među njima četvero stranaca i 11 slavnih osoba

Među oslobođenima je i Sean Turnell, australski ekonomist i bivši savjetnik svrgnute mijanmarske čelnice Aung San Suu Kyi

Zatvorski čuvari pripremaju se na otpuštanje zatvorenika

 Str/Afp

Vojni čelnici Mjanmara oslobodili su iz zatvora Seana Turnella, australskog ekonomista i bivšeg savjetnika ikone demokracije Aung San Suu Kyi, te još 6000 drugih temeljem odluke o amnestiji, izvijestili su u četvrtak mjanmarski mediji.

Irrawaddy News i BBC Burmese izvijestili su da su među oslobođenima i bivša britanska izaslanica Vicky Bowman, te japanski redatelj Toru Kubota.

Turnell je bio optužen za kršenje zakona o državnim tajnama, Bowman za kršenje zakona o imigraciji, a Kubota za pobunu i kršenje zakona o komunikacijama.

Bowman je bila zatvorena zajedno sa svojim suprugom, istaknutim burmanskim umjetnikom Ko Htein Linom.

Mijanmar je u političkim previranjima otkako je vojska prošle godine izvela državni udar uhićenjem civilnih čelnika, uključujući Aung San Suu Kyi, u ranim jutarnjim racijama 1. veljače 2021.

Pozivajući se na vojno vijeće, nezavisna novinska kuća Myanmar Now prenijela je da su pomilovanja odobrena u povodu Nacionalnog dana Mjanmara.

"Na Nacionalni dan, vojno vijeće objavilo je da je oslobođeno gotovo 6000 zatvorenika. Među njima su četiri stranca i 11 slavnih osoba", navodi se u izvješću.

Glasnogovornik hunte nije odgovorio na Reutersove telefonske pozive za komentar.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. veljača 2023 11:30