NEMIRI

Mjanmar: Vojska pucala na prosvjednike protiv hunte, najmanje 13 ubijenih

U Yangonu, najvećem gradu države, čulo se najmanje sedam eksplozija kod vladinih zgrada, u vojnoj bolnici i trgovačkom centru
Prosvjedi u Mjanmaru
 Handout/AFP

Mjanmarska vojska u srijedu je pucala na prosvjednike, ubivši ih najmanje trinaestero, prenose tamošnji mediji na dan kad su najvećim gradom Yangonom odjekivale manje eksplozije, a tvornica u kineskom vlasništvu je zapaljena.

Vojni čelnik države objavio je da pokret građanskog neposluha „uništava“ državu.

Više od 580 ljudi ubijeno je u prosvjedima protiv vojske koja je pučem preuzela vlast 1. veljače, čime je završio kratak period građanske vlasti u toj državi gdje oružane snage igraju veliku ulogu.

U srijedu je vojska u sjeverozapadnom gradu Kaleu pucala na prosvjednike koji su tražili povratak na vlast demokratski izabrane vlade Aung San Suu Kyi, prenose lokalni mediji.

Tamošnji stanovnici i mediji Myanmar Now govore o 11 ubijenih i nekoliko ozlijeđenih.

Dvoje prosvjednika ubijeno je u gradu Bagou u blizini Yangona, objavio je Myanmar Now.

U Yangonu, najvećem gradu države, čulo se najmanje sedam malih eksplozija, uključujući kod vladinih zgrada, u vojnoj bolnici i trgovačkom centru. Zasad nema izvještaja o žrtvama te nitko nije preuzeo odgovornost.

Američko veleposlanstvo u Yangonu priopćilo je da je dobilo izvješća o ručno izrađenim „zvučnim bombama“, odnosno vatrometima kojima je cilj stvaranje buke, bez prevelike štete.

Istovremeno je u srijedu u Yangonu izbio požar u kineskoj tvrtki JOC Garment, objavili su vatrogasci. Tamo također nema žrtava te se ne znaju razmjeri štete. Aktivisti su u jednoj četvrti Yangona zapalili kinesku zastavu, pokazuju fotografije objavljene na Facebooku. Prosvjednici smatraju da Kina podržava vojnu huntu, a protekli mjesec napadnute su 32 kineske tvornice u Yangonu.

Mjanmar je pak važan dio kineskog multinacionalnog infrastrukturnog projekta Pojas i put.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 03:53