DANNY FENSTER

Mjanmarska vojna hunta osudila američkog novinara na 11 godina zatvora: ‘Ovo je duboko nepravedno‘

Danny Fenster proglašen je krivim za poticanje pobune jer je, navodno, širio lažne i zapaljive informacije

Danny Fenster

 AFP

Američki novinar Danny Fenster osuđen je u Mjanmaru na 11 godina zatvora nakon što je proglašen krivim za čitav niz optužbi koje je američka vlada nazvala 'duboko nepravednima', piše Guardian.

Mjanmarska policija vrši veliki pritisak na novinare otkako su se dočepali vlasti u puču u veljači, zbog čega je uhićeno i zatvoreno na desetke novinara koji su kritički pisali o odnosu mjanmarskih vlasti prema disidentima, od kojih je ubijeno već više od 1200.

Fenster, jedan od urednika online magazina Frontier Myanmar, u petak je proglašen krivim za poticanje pobune jer je, navodno, širio lažne i zapaljive informacije, kontaktirao razne ilegalne organizacije i kršio propise o vizama, kazao je njegov odvjetnik Zaw Aung.

Suočen je s još dvije dodatne optužbe u postupku pred drugim sudom jer je, navodno, prekršio tamošnji antiteroristički zakon i prikrivao izdaju i pobunu.

Fenster je uhićen dok se u svibnju planirao vratiti kući u Detroit kako bi vidio obitelj. Otada se nalazi u zatvoru Insein u Jangonu.

37-godišnji je novinar isprva optužen za poticanje disidenata na pobunu protiv vojske, protuzakonito udruživanje i kršenje imigracijskih zakona, a prije dvije godine su mu pridodane i optužbe za organiziranje pobune i terorizam.

Dodatne optužbe, iznesene pred drugim sudom u Jangonu, mogu mu donijeti svaka po maksimalnih 20 godina zatvora.

Thomas Kean, glavni urednik magazina Frontier Myanmar, potvrdio je da je Fenster osuđen.

'Presuda Fensteru je apsolutno neutemeljena', kazao je. 'Svi u Frontiereu su razočarani i frustrirani ovakvom odlukom. Samo želimo da Danny bude što prije pušten i da se može vratiti kući obitelji.'

Kad su se optužbe pojavile, američka je vlada apelirala kod mjanmarske vojne hunte da se Fenstera hitno pusti.

'Čitav svijet može vidjeti kako su optužbe protiv Dannyja duboko nepravedne', kazao je glasnogovornik State Departmenta.

'Mjanmarski režim trebao bi postupiti razumno i odmah ga osloboditi. Njegovo zadržavanje je neprihvatljivo. Novinarstvo nije zločin!'

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 07:55