ZASAD BEZ ZATVORA

Mjanmarska vojna hunta osudila svrgnutu čelnicu Aung San Suu Kyi na četiri godine zatvora

Bivša čelnica i nobelovka osuđena je zbog poticanja na javne nemire i kršenje sanitarnih propisa vezanih uz pandemiju covid-19

Aung San Suu Kyi

 Handout/AFP

Mjanmarski sud osudio je u ponedjeljak bivšu civilnu predsjednicu vlade Aung San Suu Kyi na četiri godine zatvora zbog poticanja na javne nemire i kršenje sanitarnih propisa vezanih uz pandemiju covid-19, a presudu je odmah osudio Amnesty International.

Dobitnica Nobelove nagrade za mir, koju je vojska u veljači uklonila s vlasti pučem, "osuđena je na dvije godine zatvora na temelju članka 505(b) te na dvije godine temeljem zakona o prirodnim katastrofama", rekao je za agenciju AFP glasnogovornik hunte Zaw Min Tun.

Bivši predsjednik Win Myint osuđen je na jednaku kaznu, rekao je glasnogovornik i dodao da oni za sada neće biti odvedeni u zatvor.

"Morat će odgovarati za druge optužbe i to će se obaviti s mjesta gdje sada borave" u glavnome gradu Naypyidawu", rekao je.

Aung San Suu Kyi (76), u kućnom je pritvoru otkako su je generali svrgnuli 1. veljače i time okončali kratko razdoblje civilne vlasti u Mjanmaru kojim desetljećima vlada vojna hunta.

Prijete joj deseci godina zatvora

Hunta je gomilala optužnice protiv Suu Kyi među kojima su kršenje zakona o službenim tajnama, optužbe za korupciju i izbornu prevaru.

Prijete joj deseci godina u zatvoru bude li proglašena krivom za sve optužbe koje joj hunta stavlja na teret.

Novinari nisu smjeli prisustvovati ročištu na specijalnom sudu u glavnome gradu koji je izgradila vojska, a odvjetnicima koji brane Suu Kyi nedavno je zabranjena komunikacija s medijima.

Prema lokalnoj nevladinoj udruzi, više od 1300 ljudi ubijeno je i više od 10.000 uhićeno u represiji koju je hunta provela od puča 1 veljače.

Mjanmarska hunta želi ugušiti slobode zatvaranjem bivše civilne predsjednice vlade Aung San Suu Ky, reagirala je na izricanje presude međunarodna organizacija za ljudska prava Amnesty International.

"Velike kazne izrečene su Aung San Suu Kyi na temelju lažnih optužbi i najnoviji su pokazatelj odlučnosti vojske da ukloni svaki oporbeni glas i uguši slobode u Mjanmaru", objavila je ta nevladina organizacija u priopćenju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. studeni 2022 02:30