‘PUČ‘ USRED LONDONA

Mjanmarski veleposlanik izbačen iz veleposlanstva: Vojni ataše je ‘okupirao‘ ambasadu u Londonu

Vojni ataše zatražio je od osoblja da napusti zgradu, a veleposlaniku je rečeno da više nije predstavnik zemlje
 Handout/FACEBOOK/AFP

Mjanmarski veleposlanik u Londonu proveo je noć u svom automobilu nakon što je izbačen iz veleposlanstva, javlja BBC u četvrtak.

Kyaw Zwar Minn rekao je da je mjanmarski vojni ataše zatražio od osoblja da napusti zgradu, a njemu je rečeno da više nije predstavnik zemlje.

Mjanmarska vojska preuzela je vlast u puču 1. veljače što je potaknulo tjedne prosvjeda i porast nasilja.

U ožujku je Kyaw Zwar Minn pozvao na oslobađanje Suu Kyi i rekao za BBC da je Mjanmar "podijeljen" i da postoji rizik od građanskog rata.

Naveo je da njegove tvrdnje ne znače "izdaju zemlje", ali je vladajuća hunta kasnije priopćila da je opozvan.

Više od 500 ljudi, uključujući desetke djece, ubijeno je u prodemokratskim prosvjedima na kojima je zatražen povratak na vlast izabrane čelnice Suu Kyi i njezine Nacionalne lige za demokraciju (NLD).

Kyaw Zwar Minn opisao je događaje u srijedu "svojevrsnim pučem usred Londona", izvijestio je Reuters. "Onemogućen mi je ulazak ... Ovakva vrsta puča se neće dogoditi", dodao je.

Britanski ministar vanjskih poslova Dominic Raab osudio je "nasilne radnje mjanmarskog vojnog režima u Londonu".

Glasnogovornik britanskog ministarstva vanjskih poslova rekao je za BBC da "traži pojašnjenje trenutnog statusa mjanmarskog veleposlanika u Londonu u skladu s diplomatskim protokolom".

Zamjenik veleposlanika Chit Win preuzeo je dužnost otpravnika poslova u Londonu, piše Reuters pozivajući se na diplomate upućene u taj slučaj.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 13:14