NAREDBA

Mjera bez presedana, Francuska zabranila ulazak u zemlju navijačima Lazija: ‘Radi se o fašistima‘

Talijanska oporbena neofašistička stranka Braća Italije zahtijeva od Draghijeve vlade da se ‘smjesta aktivira‘ protiv francuske odluke
 Filippo MONTEFORTE/AFP

Francuska je navijačima i simpatizerima rimskog nogometnog kluba Lazija zabranila pristup na francuski teritorij od srijede 3. do četvrtka 4. studenoga ove godine. Ta mjera bez presedana motivirana je fašističkim stavovima i manifestacijama navijača Lazija.

Naredbu je objavilo francusko Ministarstvo unutrašnjih poslova s potpisom ministra Géralda Mousse Darmanina. Mjera je određena, piše u obznani Ministarstva, "zbog učestalog nasilničkog ponašanja pojedinih navijača u blizini stadiona i u središtima gradova domaćina utakmica", kao i "opetovanog intoniranja fašističkih pjesama i dizanja ruku na (fašistički) rimski pozdrav".

Stoga je "navijačima Lazija ili svima koji se takvima predstavljaju" zabranjen pristup ne samo stadionu Velodrome u Marseilleu, gdje se u četvrtak igra uzvratna nogometna utakmica Olympiquea i Lazija u sklopu Evropske lige, nego i promet odnosno parkiranje u središnjim marseilleskima gradskim okruzima, pa čak i sam "ulazak u Francusku s cestovnih, željezničkih, lučkih i zračnih graničnih postaja" 3. - 4. studenoga. To znači da danas mogu ući u Francusku, ali se ne smiju približiti ni Velodromu, ni centru grada Marseillea.

Naredba također podsjeća na nedavne sukobe u Marseilleu između navijača Olympiquea i Galatasaraya u kojima su ozlijeđena 32 policajca.

Za utakmicu protiv Lazija naređeno je zatvaranje sektora za goste Velodroma.

I za prvu rimsku utakmicu između Lazija i Olympiquea na Olimpijskom stadionu bio je zabranjen pristup navijačima Olympiquea, zato jer su se 25. listopada 2018., kad su se te dvije momčadi posljednji put susrele, četiri osobe zadobile ubodne rane u tučnjavi oko 200 osoba. Dakle, i talijansko Ministarstvo unutrašnjih poslova smatra susrete između Lazija i Olympiquea utakmicama visokog rizika.

Lazio je izrazito poznat po sklonosti svojih navijača ekstremnoj i zločinačkoj desnici. Poznato je da su na stadionu posebnim transparentom odali počast "tigru Arkanu" kad je taj notorni ratni zločinac likvidiran u gangsterskom obračunu u Beogradu.

Unatoč tome, ili možda baš zbog toga, talijanska oporbena neofašistička stranka Braća Italije zahtijeva od Draghijeve vlade da se "smjesta aktivira" protiv francuske odluke. Predsjednica stranke Giorgia Meloni tvrdi da smo "suočeni s opasnim presedanom" koji se suprotstavlja "svim međunarodnim zakonima o slobodnom kretanju građana".

Francesco Lollobrigida, vođa kluba te stranke u Zastupničkom domu, također izražava zgražanje zbog francuske odluke te od novoga rimskog gradonačelnika Roberta Gualtierija zahtijeva da "osudi tu odluku i obrani čast Grada i Rimljana".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 18:09