BORBA PROTIV KORONAVIRUSA

MJERA BEZ PRESEDANA Lideri zemalja članica Europske unije odlučili zatvoriti granice svih država EU za sve strane državljane na mjesec dana

Europska unija zatvara svoje granice za državljane drugih zemalja na sljedećih mjesec dana.

U mjeri bez presedana, koju su na videokonferencijskoj sjednici donijeli lideri država članica, granice Europe bit će, za početak, zatvorene barem trideset dana radi krize uzrokovane globalnom pandemijom novog koronavirusa.

Kako javlja BBC, mjere će se odnositi na 27 država članica te na Island, Lihtenštajn, Norvešku i Švicarsku.

Zabrana dolazi nakon porasta broja smrtnih slučajeva u Italiji i Španjolskoj, uz napomenu da striktne mjere zabrana provodi i Francuska. Europa je, podsjeća britanska televizijska mreža, teško pogođena novim koronavirusom koji je diljem planeta odnio više od sedam i pol tisuća života. Odgođeno je i Europsko prvenstvo u nogometu, a čelnik Svjetske zdravstvene organizacije Tedros Adhanom Ghebreyesus, poručio je da se pandemiju može kontrolirati, ali samo uvođenjem rigoroznih epidemioloških mjera po uzoru na Kinu i Južnu Koreju.

Zabrana putovanja odnosit će se na sve one koji nisu državljani EU, osim onih koji imaju trajno prebivalište, članova obitelji državljana EU ili članova diplomata, kao i zdravstvenih djelatnika te osoba zaposlenih u prijevozu dobara.

BBC podsjeća kako se EU ovom reakcijom nadovezuje na akcije francuskog predsjednika Emmanuela Macrona koji je zatražio ograničenje putovanja.

Europa podupire napore istraživanje koronavirusa

- To je mnogo učinkovitije i stvara manje poteškoća nego zatvaranje granica unutar Europske unije. Moramo dozvoliti transportnim radnicima da nastave rad na snabdijevanju EU potrepštinama - rekao je.

Među mjerama koje je Francuska dosad uvela je i ona prema kojoj svatko tko napušta zemlju mora imati dokument sa valjanim razlogom zašto prelazi granicu, a oni koji se o to ogluše bit će kažnjeni sa oko 135 eura globe. Broj slučajeva u Francuskoj trenutno je veći od 7.730, a mrtvih je 175, od čega je sedam posto mlađe od 65 godina.

Službeno se oglasila i Europska unija koja je pozvala građane na suradnji, dodavši da je zdravlje trenutno prioritet. Među navedenim prioritetnim mjerama objavili su limitiranje širenja koronavirusa.

- Moramo omogućiti prolaz lijekova, hrane i nužnih dobara - rečeno je.

Među donesenim zaključcima su i one koje potiču industriju na pojačanu proizvodnju medicinskih potrepština, te da svaki izvoz takve opreme mora ranije biti odobren od europskih vlasti.

Europa također snažno podupire napore vezane uz istraživanje novog koronavirusa.

- Naglasili smo da je nužno razmjenjivati sve informacije do kojih se došlo kao i raditi na izradi cjepiva koje mora biti dostupno svima kojima je potrebno. U tom smislu podupirat ćemo sve europske kompanije - navodi se u izjavi.

Dalje se podržavaju zemlje članice u ekonomskim i financijskim mjerama koje bi trebale biti donesene bez odgode, s obzirom na brzinu razvoja situacije. Poseban dio priopćenja odnosi se na državljane EU koji su "zapeli u takozvanim trećim zemljama.

- Zajedno ćemo organizirati povratak naših građana, gdje je to potrebno i moguće. Dodatni europski fondovi bit će usmjereni u te potrebe - rečeno je.

Zaključno se dodaje kako se do daljnjega odgađa i sjednica Europskog Vijeća predviđena za 26. i 27. ožujka.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 19:23