GLASUJE SE I U ČEŠKOJ

Mjere štednje usporile su gospodarski oporavak: Rumunjska vlada pala nakon samo 2 mjeseca

 AP Photo/Vadim Ghirda

PRAG/BUKUREŠT - Rumunjskoj vladi u petak je u parlamentu izglasano nepovjerenje, samo dva mjeseca nakon što je stupila na dužnost, čime se otvara mogućnost višemjesečnih političkih previranja i dvojbi glede vladinog programa štednje.

Druga najsiromašnija zemlja u EU smanjila je plaće i povećala poreze kako bi donekle učvrstila svoje krhko gospodarstvo, ali su mjere štednje usporile gospodarski oporavak i u konačnici stajale položaja vladu na čelu s Mihaijem Razvanom Ungureanuom.

Za prijedlog da se vladi izglasa nepovjerenje glasalo je 235 zastupnika, četiri više nego što je bilo potrebno da prijedlog bude usvojen.

"Stići će nova i bolja vlada", rekao je oporbeni zastupnik Dan Rusanu.

Vladajuća koalicija izrazito je nepopularna u narodu zbog oštrih rezova u plaćama i mirovinama u zemlji u kojoj prosječna plaća iznosi 400 eura i koja ovisi o Međunarodnom monetarnom fondu u nastojanjima da održi povjerenje ulagača.

Ungureanu je vodstvo koalicije preuzeo u veljači od Emila Boca, koji je dao ostavku nakon što su prosvjedi protiv mjera štednje postali nasilni, a gospodarski oporavak je izrazito spor i lagan , zbog čega su mu bile davane male šanse za pobjedu na izborima zakazanim za studeni.

"Stanje je očito lošije nego prije i trebat će nam najmanje 10 godina da se vratimo na pravi put", rekao je 55-godišnji bukureštanski pravnik Gheorghe Stanciu.

Rumunjski predsjednik Traian Basescu mora imenovati novog premijera koji mora dobiti povjerenje parlamenta, a to bi mogao biti složen i dugotrajan postupak zbog razdora među strankama i nova vlada mogla bi se čekati mjesecima.

Ovaj rezultat zajedno s glasovanjem o povjerenju u Češkoj vladi premijera Petra Nečasa koje se očekuje kasnije u petak potvrđuje nezadovoljstvo štednjom čak i u zemljama koje nisu dio euro zone pogođene dužničkom krizom.

"Dug je najveći javni neprijatelj... Reforme kasne i zato su tako bolne. Budu li još kasnile, boljet će još više", rekao je Nečas u petak u parlamentu prije glasovanja o povjerenju.

Prošlog je tjedna Nečas iz vladajuće koalicije udaljio najmanju od triju stranaka - Javne poslove - zbog poremećenih odnosa s jednim od njezinih vođa koji je optužen za korupciju. No računa na odmetnutu frakciju te stranke koja bi trebala dati potporu njegovoj vladi na glasovanju o povjerenju.

Prije razlaza, koalicija je donijela odluku o rezanju potrošnje i povećanju poreza u ukupnoj vrijednosti od 57 milijardi kruna (oko 23 milijarde kuna), a tim će potezim najviše pogoditi srednju klasu i umirovljenike.

Prošle je subote oko 90 tisuća Čeha prosvjedovalo protiv korupcije i mjera štednje na najvećim protuvladinim prosvjedima od pada komunizma 1989.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 07:34