NESTVARNE BROJKE

Mjesecima su bili pod ključem, sve je slutilo na propast, a sada trljaju ruke: ‘Padaju rekordi!‘

Prvog dana otvaranja, na terasama se popilo piva i vina u količini za 113 % većoj nego istog tog dana predpandemijske 2019.
 Tolga Akmen

Prvi dan rada nakon višemjesečnog lockdowna engleskim pubovima je donio rekordnu zaradu. U ponedjeljak, prvog dana otvaranja, na terasama pubova popilo se piva i vina u količini za 113 posto većoj nego istog tog dana predpandemijske 2019. godine.

I restorani prijavljuju povećani broj narudžbi za 150 posto, a u mnogima su mjesta rezervirana tjednima unaprijed, iako rade samo terase, a u Engleskoj je još uvijek hladno.

Velika Britanija ima 41.100 restorana i pubova, procjenjuje se da ih 40 posto ima dovoljno vanjskog prostora da mogu organizirati rad pod sadašnjim uvjetima, kad je ugostiteljskoj branši dozvoljen rad s gostima samo na otvorenom.

U idućem koraku ublažavanja mjera, predviđenom za 17. svibnja, trebali bi otvoriti i ostali pubovi i restorani, s obzirom da će tada moći raditi i u zatvorenom dijelu lokala. U odnosu na prošlu godinu, pubovi i restorani bilježe veći promet za čak 58,6 posto, ali to je zbog pandemije, jer je prodaja hrane 11,7 posto manja u odnosu na 2019. godinu.

image
Tolga Akmen
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 14:02