POTRAGA

MJESEČNA PLAĆA OD NEKOLIKO TISUĆA EURA, TRAŽI SE 15-20.000 RADNIKA Sjajna prilika za zaradu u Njemačkoj: 'Problem je akutan, radnike trebamo hitno'

Ilustracija
 Vlado Kos / CROPIX

Njemački građani zbog nedostatka obrtnika već sad u prosjeku čekaju preko deset tjedana na obavljanje neke obrtničke usluge, a situacija bi se u bliskoj budućnosti mogla pogoršati, rekla je udruga njemačkih obrtnika u ponedjeljak.

„Narudžbi trenutno ima toliko da su obrtnici prisiljeni odbijati sve nove narudžbe ako ne dolaze od stalnih mušterija“, kaže u razgovoru za izdanje Medijske grupe Funke Hans Peter Wollseifer, predsjednik udruge njemačkih obrtnika.

On je ukazao na to da se godinama premalo mladih odlučivalo za izobrazbu u nekom klasičnom obrtničko-uslužnom zanimanju poput vodoinstalatera, soboslikara ili parketara tako da je nastao akutni problem s manjkom stručnjaka.

„Svake godine nam nedostaje 15 do 20 tisuća naučnika“, rekao je Wollseifer. Problem bi se mogao dodatno pogoršati u nastupajućem razdoblju kada se očekuje velika smjena generacija u njemačkim obrtničkim radionicama.

„Mnogi obrtnici sljedećih godina odlaze u mirovinu i strahujemo da velik broj obrtničkih radionica neće imati tko preuzeti“, objašnjava Wollseifer.

„Trenutno najviše nedostaje limara, vodoinstalatera, montera centralnog grijanja“, kaže Wollseifer koji upozorava i na relativno visoka primanja u obrtničkom sektoru.

„Majstor u vodećoj funkciji može mjesečno zaraditi od 3.500 do 5.500 eura bruto“, napominje predsjednik njemačke udruge obrtnika.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. veljača 2023 07:41