IDEALNO MJESTO ZA MODERNOG PUSTINJAKA

MJESTO U KOJEM ĆE PAPA PROVESTI MIROVINU Novi dom bit će mu samostan koji je osnovao Ivan Pavao II.

Papa Benedikt XVI. prvo će vjerojatno povući u ljetnu papinsku rezidenciju Castel Gandolfo i tamo čekati na dovršetak renovacije samostana Mater Ecclesiae u Vatikanu, gdje bi mu trebalo biti stalno boravište u mirovini, rekao je danas glasnogovornik Vatikana Federico Lombardi.

- Papa će se u prvi tren preseliti u Castel Gandolfo, a kada budu dovršeni radovi koji su u tijeku, preselit će se u Vatikan, u zatvoreni samostan na Vatikanskom brdu - rekao je Lombardi.

Dodao je ipak da se papa neće zatvoriti u samostan.

- Ne mislim da će ga se trebati smatrati zatvorenim na bilo koji način. Imat će svoju normalnu slobodu. Ovo je zasigurno nova situacija, vidjet ćemo kako će to ići - rekao je.

Samostan u kojemu će Benedikt XVI. živjeti nakon što prestane biti papa, nalazi se uz zidove koje je Lav IX. izgradio u devetom stoljeću kako bi se bazilika Svetog Petra zaštitila od napada Saracena. Samu zgradu samostana 1992. je dao izgraditi papa Ivan Pavao II., koji je htio da unutar grada Vatikana budu smještene redovnice posvećene prvenstveno molitvi za papu i za kuriju.

- Prikladno je da u gradu Vatikanu, uz bok Petrova nasljednika, postoji i specifični izraz života posve posvećenog kontemplaciji i pokori uz potpunu odvojenost od svijeta. Zbog toga, odgovarajući na duboku i dugotrajnu želju, htio sam uz Grobnicu Princa Apostola uspostaviti zajednicu redovnica čija će osnovna zadaća biti molitva i svjedočenje dobrotvornog žara, kako bi sudjelovale u svakodnevnoj brizi za Papu uime cijele Crkve - rekao je pri osnivanju Ivan Pavao II.

Svakih pet godina u samostan se poziva drugi redovnički red, a molitva im je tijekom tog vremena najvažnija zadaća. Prve su, od 1994. do 1999. u samostanu boravile klarise, od 1999. do 2004. tamo su bile karmelićanke, pa su do 2009. preuzele benediktinke - koje su navodno bile toliko važne Ivanu Pavlu II. da bi samo pogledao kroz prozor na Mater Ecclesiae i već bi osjećao utjehu jer je znao da redovnice mole za njega - a do početka renovacije prošle godine samostan su vodile časne sestre od Pohođenja.

Kako piše talijansko izdanje Vanity Faira, samostan ima četiri kata: u podrumu i prizemlju su zajedničke prostorije poput kuhinje, blagovaonice, smočnice, ambulante, arhiva i ureda, a na prvom i drugom katu je 12 redovničkih ćelija. Zgrada je jednostavna, ali moderna, i pomalo na osami. Okružuje je visoka gusta živica i više 2000 četvornih metara vrta, a u blizini je zgrada Radija Vatikan. Zgradu krase goli zidovi od cigle, a jedini raskošniji dio je kapelica s vitrajima na prozorima i otarom na kojem je raspelo kipara Francesca Messine. Prema onome što je na konferenciji za novinare rekao Lombardi, Benedikt XVI. će se tamo posvetiti molitvi i studijskom radu, a mediji pišu da se čini kao idealno mjesto za modernog pustinjaka.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. lipanj 2024 02:32