ANTISEMITSKA PORUKA

Mlada Norvežanka zgrozila Poljake transparentom na propalestinskom prosvjedu: ‘Odmah je deportirajte!‘

Mlada djevojka je na prosvjedu podršle Palestini nosila transparent ‘Očistite svijet od Židova‘

Fotografija studentice Marie Andreson sa skandaloznim plakatom

 Sopa Images/Sipa Press/Profimedia/Sopa Images/sipa Press/profimedia

‘Odmah ju deportirajte u Norvešku‘, ‘Zamislite da ste Židov i postanete njezin pacijent‘, ‘Isprva sam pomislio da je riječ o photoshopu‘, ‘Živimo u zlim vremenima‘, neki su od mnoštva komentara na društvenim mrežama na fotografiju mlade djevojke kako na prosvjedu nosi transparent ‘Očistite svijet od Židova‘ (‘Keep the world clean‘ iz fotografiju izraelske zastave u košu za otpad).

Riječ je o studentici medicine iz Norveške Marie Anderson, koja je antisemitistički transparent nosila na prosvjedu podrške Palestini ispred Medicinskog sveučilišta u Varšavi. Portal Visegrad24 piše da je Maria Anderson studentica pete godine i da je udana za Jordanca. Oni su također objavili snimke njezinih Instagram priča na kojima ona uspoređuje Izrael s njemačkim Trećim Reichom.

Njezina fotografija sa subotnjeg prosvjeda obišla je svjetske medije i izazvala sveopće zgražanje i reakciju poljskih vlasti.

Sveučilište je uputilo ispriku i u priopćenju istaknulo da poduzimaju odgovarajuće pravne radnje po tom pitanju.

- Temeljna vrijednost koju promovira Sveučilište je duboko poštovanje prema svakom pojedincu. Nedvosmisleno osuđujemo svaki izraz mržnje, na nacionalnoj ili rasnoj osnovi. Incident o kojem je riječ dogodio se izvan Medicinskog sveučilišta u Varšavi. Sveučilišne vlasti poduzele su odgovarajuće pravne radnje, navode u priopćenju.

Paweł Jabłoński, zamjenik poljskog ministra vanjskih poslova, ustvrdio je da njezin antisemitski istup predstavlja kršenje zakon te je pozvao na oštriju reakciju vlasti u Varšavi zbog incidenta.

- Ovo se nikako nije smjelo dogoditi, izjavio je uputivši kritiku policiji u Varšavi jer nije reagirala tijekom prosvjeda.

- Transparenti koji pozivaju na mržnju na nacionalnoj i etničkoj osnovi su kršenje zakona - i temelj za raspuštanje skupštine, poručio je.

Nakon što je fotografija plakata norveške studentice obišla društvene mreže, studenti varšavskog sveučilišta su napisali otvoreno pismo pozivajući na njezin izbacivanje s fakulteta ‘zbog krajnje odvratnog i neprihvatljivog znaka‘

- Moramo kolektivno osuditi i boriti se protiv svakog oblika mržnje i predrasuda, osobito unutar naših uglednih obrazovnih institucija, stoji u pismu.

Poljski mediji pišu kako se sporna fotografija proširila kao dokaz o ‘poljskom antisemitizmu‘, iako se kasnije ispostavilo da je plakat nosila norveška državljanka.

Yacov Livne, izraelski veleposlanik u Poljskoj, pozvao je poljske vlasti da prestanu s takvim ‘flagrantnim isticanjem antisemitizma‘ prije nego što situacija izmakne kontroli‘.

Fotografija koja je užasnula brojne građane zadnji je u nizu antisemitskih incidenata diljem svijeta. Primjerice, u Berlinu je nedavno na ulaznim vratima jedne zgrade osvanula Davidova zvijezda, što podsjeća na mračno razdoblje kada ću nacisti na isti način obilježavali kuće Židova. U Velikoj Britaniji su posteri s fotografijama žrtava Hamasova napada 7. listopada potrgani ili išarani.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
09. svibanj 2024 03:51