PARAVOJSKA U FLORIDI

Mlađa verzija Donalda Trumpa želi 200 obučenih vojnika koji odgovaraju isključivo njemu

DeSantis se spominje kao potencijalni nasljednik Donalda Trumpa, i to možda već 2024. godine

Ron DeSantis

 Mandel Ngan/AFP

Dok Donald Trump planira povratak na političku pozornicu, njegova mlađa verzija već čeka da ga zamijeni.

Ron DeSantis, guverner Floride, posljednjih nekoliko dana puni stupce jednim političkim potezom koji istodobno plaši demokrate i oduševljava republikance.

DeSantis je najavio planove za uspostavu državne garde koja se sastoji od obučenih civila "neopterećenih saveznom vladom".

Državna garda je civilna vojna postrojba koju država koristi u vrijeme rata ili kada je nacionalna garda pozvana u saveznu službu. Odgovara isključivo državnom guverneru. Florida je osnovala državnu gardu 1941. kako bi popunila prazninu koju su ostavili pripadnici nacionalne garde koji su bili raspoređeni tijekom Drugog svjetskog rata. Raspuštena je 1947. godine.

Traži 3,5 milijuna

Sada DeSantis planira osnovati državnu gardu od 200 vojnika koja će hitnim reakcijama podržati napore u slučaju prirodnih katastrofa i drugih izvanrednih situacija u državi. Zatražio je 3,5 milijuna dolara iz državnog proračuna za novačenje, obuku i opremanje pripadnika državne garde.

I dok DeSantis državnu policiju opisuje kao mobilizaciju civila obučenih da hitno reagiraju, demokrati imaju malo drugačije, mračnije objašnjenje.

- Nijedan guverner ne bi trebao imati vlastitu tajnu odabranu policiju - poručio je Charlie Crist, demokrat koji se sljedeće godine natječe protiv DeSantisa za guvernera Floride.

Annette Taddeo, demokratska državna senatorica, nazvala je DeSantisa "nadobudnim diktatorom koji pokušava formirati svoju vlastitu miliciju osvetnika".

Republikanci tvrde da demokrati stvaraju paniku tamo gdje ne postoji jer ukupno 22 druge savezne države, uključujući Kaliforniju, imaju aktivne državne garde.

No, ono što je u cijeloj priči demokrate zabrinulo mogućnost je da će DeSantis iskoristiti državnu policiju kako bi ugušio one koji se s njim ne slažu.

I ne bi mu bilo prvi put.

Naime, DeSantis je zaradio titulu autoritarnog političara kad je pokušao uvesti zakon koji bi proširio ovlasti agenciji za provedbu zakona tijekom građanskih nemira.

Taj zakon je olakšao vlastima da optuže demonstrante za kazneno djelo trećeg stupnja u bilo kojem javnom prosvjedu koji je postao nasilan, čak i ako se sami nisu upustili u nasilje. Sudac je blokirao uvođenje zakona smatrajući ga neustavnim.

Da bi DeSantis uistinu mogao konkurirati Trumpu na izborima 2024., postalo je jasno još u lipnju ove godine, kada je u jednoj anketi republikanaca srušio bivšeg predsjednika. Za DeSantisa bi tada glasalo 74 posto republikanaca, a 71 posto za Trumpa.

Radi se o samo jednoj anketi na malenom uzorku, ali DeSantis je čovjek koji je vrlo blizu republikanskom vrhu i političar kojeg navodno čak i Trump vidi kao svojeg nasljednika.

U prilog mu ide i činjenica da trenutačno oni konzervativci, koji na Trumpa gledaju kao na neprihvatljivog vođu, nemaju nijednog boljeg kandidata.

Maska - osobni izbor

Djelomično je to zato što je DeSantisa tijesna pobjeda na posljednjih izborima u Floridi natjerala da ublaži svoj populizam.

Godine 2018. osvojio je mjesto guvernera s razlikom od samo 0,4 posto u odnosu na kandidata iz demokratske stranke.

Tijekom pandemije, oduzeo je lokalnim vlastima kao što su gradovi i školski odbori ovlasti donošenja odluka o tome kako se nositi s covidom, potpisavši "agendu slobode" zakona o obuzdavanju mandata nošenja maski i cjepiva, rekavši da bi takva pitanja trebala biti stvar osobnog izbora.

Analitičar The Atlantica David Frum piše kako DeSantis provodi "oblik političkog džuda koji se sastoji od ograničenih provokacija, nakon čega slijedi spretno, pravovremeno povlačenje u centar", tvrdeći da je "guverner Floride shvatio da republikanci vole kulturne ratove, ali da pretjerivanje može otuđiti biračko tijelo na općim izborima".

Inače, 43-godišnji guverner Floride diplomirao je na Harvardu i Yaleu i bivši je mornarički odvjetnik koji je služio u Kongresu prije nego što je postao najmlađi guverner u SAD-u.

DeSantis je u punom zamahu.

Prije nekoliko tjedana pokrenuo je kampanju za ponovni izbor za guvernera. "Demokrati željni moći, tehnološki milijarderi i liberalni mediji žele ušutkati konzervativce poput nas", poručio je. Na DeSantisa se do sada gledalo kao na saveznika bivšeg predsjednika. Kao njegov ideološki suputnik, podržao je mnoge Trumpove politike.

Međutim, u kampanji počeo je govoriti o "liječenju unutarnjih rana republikanske stranke" zbog čega su počela nagađanja.

Drugi odbacuju ta nagađanja.

- Guverner je isključivo usredotočen na svoju kampanju za reizbor 2022. Guverner podržava Trumpa. Ljudi žele suprotstaviti njih dvojicu, ali nema sumnje da je Trump i dalje glavni čovjek. Predsjednik Trump podržao je Rona DeSantisa.

Uostalom, zato je i osvojio guvernersko mjesto. DeSantis će jednog dana biti predsjednik, ali to će se sigurno dogoditi tek nakon što Trump odsluži svoj mandat - izjavio je Joe Gruters, predsjednik stranke u Floridi.

Florida - epicentar konzervativaca

Florida je inače epicentar konzervativne politike, a Trump je DeSantisu učinio uslugu time što je odmorište Mar-a-Lago učinio "zimskom Bijelom kućom". Florida je magnet za konzervativne republikance, i one s velikim novčanikom. Newsmax, konzervativna televizijska postaja, smještena je u blizini.

- To je potpuna migracija - rekao je Sean Spicer, bivši glasnogovornik Bijele kuće. - To je kao Disney World. Mogu otići vidjeti predsjednika, otići na neki događaj za prikupljanje sredstava i obaviti osam drugih stvari dok sam dolje - dodao je. Iako republikanci mogu "ići posjetiti predsjednika", mnogi će otići od njega bez saznanja o njegovim namjerama.

Trump je obećao da će svoje sljedbenike držati u neizvjesnosti sve do izbora u Kongresu sljedeće godine. Oko 40 posto desnih glasača kaže da bi podržalo DeSantisa ako se Trump ne kandidira.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. veljača 2023 05:18