BAŠ SU TANKOĆUTNI

Mladenci na Krimu ruske vlasti pogodili u srce: ‘Koju su to pjesmu pjevali?! U zatvor s njima!‘

Gubernator okupiranog Krima rekao je da je to upozorenje svima koji propagiraju nacizam i ukrajinski nacionalizam

Ruska policija i vojska na Krimu

 Stringer/Afp

Jedan mladi bračni par do kraja života pamtit će svoju svadbu. Naime, u gradu Bahčisaraju na anektiranom Krimu gosti su zapjevali ukrajinsku pjesmu "Červona kalina", što su tamošnje ruske vlasti procijenile kao "uvredu i diskreditaciju ruske vojske" te je šest sudionika slavlja osuđeno na zatvorske i novčane kazne prema novom zakonu o "propagandi nacističke simbolike".

Tako je vlasnik restorana Arpat, u kojem se proslavljao ulazak u bračne vode mladog para, zbog ukrajinske pjesme osuđen na 15 dana zatvora, a DJ koji se drznuo pustiti pjesmu i plesačica morat će u "buksu" na pet dana.

Nisu dobro prošli ni rođaci mladih pa će mladoženjina majka morati na pet dana u zatvor, a nevjestina majka, doduše, neće morati iza rešetaka, ali će morati "iskeširati" oko 670 eura. Supruga vlasnika restorana mora platiti oko 750 eura. Sud ih je osudio zato što je pjesmu "Červona kalina", na ukrajinskom jeziku, proglasio nacističkom i zato što je u ovom ratu pjevaju pripadnici, kako kažu, "ukrajinskih nacističkih skupina koje su zabranjene na području Rusije".

Gubernator okupiranog Krima Sergej Aksjonov pozdravio je presudu, rekavši da se zakoni Rusije moraju poštivati i kao upozorenje svima koji propagiraju nacizam i ukrajinski nacionalizam te najavio još veću budnost policije i pravosudnih tijela u "ovom teškom trenutku".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 07:23