ŠTETA DA PROPADNE

Mladenka umrla od infarkta na svadbi, mladoženja odmah oženio njezinu mlađu sestru

Da slučaj bude gori, vjenčanje je održano uz tijelo nesretne mladenke koje su mladoženjini prijatelji samo prenijeli u susjedni sobičak
 Privatni Arhiv

Ljubitelji serije "Teorija velikog praska" znaju kako se Rajesh Koothrappali patio da nađe djevojku. Da bi, onda, konačno pokleknuo pred roditeljima i zamolio ih da mu nađu djevojku i s njezinim roditeljima dogovore brak.

U sceni Rajeshov otac zadovoljno potvrdi da su dogovoreni brakovi bolji od onih u koje se ulazi iz ljubavi, na što ga supruga presječe pogledom. Jer, oni su se vjenčali iz ljubavi. A Sheldon tumači kako je to bolji model koji je stoljećima funkcionirao. Dodajem da su Habsburgovci koristili vjenčanja kako bi se proširili na područja koja nisu mogli osvojiti drukčije. Da, nije tada bilo lako biti aristokrat. Lako danas Harryju i Williamu, biraju koga hoće, prije se to dogovaralo kako je kralju ili kraljici odgovaralo.

Vratimo se Indiji. Ta velika zemlja, najveća demokracija na svijetu, i dalje je opterećena nizom tradicionalnih ograničenja među kojima je najsramotniji opstanak kastinskog sustava u kojem postoji ona najniža skupina. Kojoj je gotovo potpuno onemogućen vertikalni napredak u socijalnog strukturi.

Indija je s Hrvatskom dijelila problem tijekom pandemije, želju ili možda čak i potrebu za raskošnim svadbama. Koje su bile rasadišta zaraze. I često mjesto na koje mladi i mlada dolaze po želji svojih roditelja. U takvim su okolnostima mogući razni ishodi. Kako prenosi NZ Herald, na vjenčanju u Indiji mlada se srušila i liječnici su mogli samo konstatirati smrt. Infarkt je pokosio mladu Surbhi kad je s izabranikom (možda i ne baš po svojoj volji) razmjenjivala vjenačne vijence. Tragedija je to strašna, ali obitelji se nisu dale smesti. Kratko su oplakale jedna kćer, a druga nesuđenu snahu i zatim sjele da se dogovore. "It's economy, stupid." Vjenčanje košta, tu je miraz, a da ne spominjemo muku da se pronađu novi partneri. Bit će praznovjernih koji će se libiti braka s mladoženjom kojem je mlada umrla na vjenčanju. Pa su mudre, stare obiteljske glave zaključile da je najbolje nastaviti s obredom. A Surbhi će zamijeniti njezina mlađa sestra, Nisha. Ionako je sve bilo dogovoreno, na njima je da se poslije zavole. Tako je trebalo biti s nesretnom Surbhi, pa zašto ne bi uspjelo i s Nishom. I jedan trošak manje za obitelj jer je i za Nishu trebalo prikupiti miraz.

Bilo je nekih manjih problema jer je tijelo nesretne mladenke bilo tu, ali i tu su se obitelji dosjetile jadu. Momci su je zgrabili i odnijeli u drugu prostoriju, da ne smeta. Nije dobro za brak da počne uz mrtvu osobu na svadbi. I kod nas se izbjegava da svadbena povorka prolazi uz groblje.

Kad je vjenčanje s priručnom mladom, sestrom, bilo završeno, obitelj je nastavila u ritualnom tonu i krenula s posmrtnim obredima kako bi ispratila Surbhi na drugi svijet. Eto, svi zadovoljni...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 05:45