PROGLAŠEN KRIVIM

MLADI KANAĐANIN OSUĐEN NA DOŽIVOTNI ZATVOR ZBOG MASAKRA U DŽAMIJI Sudac: 'Njegov napad bit će zauvijek krvlju upisan u povijest'

 
Alexandre Bissonnette
 REUTERS

Mladi Kanađanin koji je proglašen krivim za ubojstvo šestero vjernika u džamiji u Quebecu u siječnju 2017., u najtežem napadu na muslimansku bogomolju na Zapadu, osuđen je u petak na doživotni zatvor a na uvjetnu slobodu može biti pušten tek kada odsluži 40 godina kazne.

Tužitelji su za Alexandrea Bissonnettea tražili kaznu od 150 godina, ali je sudac Francois Huot ocijenio taj zahtjev "nerazumnim".

Sudac je u presudi istaknuo da je ubojicu, koji će na uvjetnu slobodu moći tek kada bude imao 67 godina, poticala "jaka mržnja prema imigrantima muslimanske vjere".

Napad na džamiju u Quebecu u siječnju 2017. bit će "zauvijek krvlju upisan u povijest toga grada, pokrajine i zemlje", rekao je sudac pri izricanju presude, istaknuvši da je zločin bio "pomno isplaniran".

"Čini Alexandrea Bissonnettea su napad na naše temeljne društvene vrijednosti", navodi se još u presudi koja ima 246 stranica.

Mladi Kvebečanin, bivši student političkih znanosti koji se oduševio nacionalističkim i rasističkim idejama izveo je "planiran, neopravdan, podmukao i krvav napad", rekao je sudac.

Bissonnette je 29. siječnja 2017. s puškom u ruci ušao u džamiju i hladnokrvno zapucao na četrdesetak ljudi i četvero djece koji su čavrljali nakon molitve.

Šestero je ubio a petero je teško ranio, među kojima je jedan danas potpuno nepokretan.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 09:59