KATASTROFA U EUROZONI

Mlađi od 25 ne mogu naći posao

Ekonomska kriza sve teže pogađa mlađe generacije eurozone. Prema posljednjim podacima nezaposlenost mladih stalno raste, a u Španjolskoj, Italiji i Grčkoj obara nove rekorde s 24,4 posto mlađih od 25 godina koji nigdje ne mogu naći posao. I postojeća radna mjesta ubrzano se zatvaraju, a od novih nema ni znaka. Ali dok se nezaposlenost odraslih u cijeloj eurozoni neznatno smanjuje i sada je 12,1 posto, nezaposlenih mlađih od 25 godina na tržištu je 15.000 više nego u listpadu.

Loše vijesti stižu i iz Nizozemske koja je upravo izgubila kreditni rejting AAA iako je počela izlaziti iz recesije. Rejting agencija Standard & Poor’s u ptak je objavila da slabi izgledi za rast pokazuju da će ta zemlja teško ojačati financijsku stabilnost i stvoriti nova radna mjesa. U Nizozemskoj je stopa nezaposlenosti mladih 11,6 posto, puno više nego u primjerice u Njemačkoj gdje je 7,8 posto ali još daleko manja nego u najslabijim članicama eurozone.

U Španjolskoj nezaposlenost mladih narasla je na 57,4 posto, sad su neznatno iza Grčke koja pati od najgore nezaposlenosti mladih u povijesti eurozone, od 58 posto. Talijanska stopa narasla je na 41,2 posto, u listopadu je bila 40,5 posto. Kreditni rejting im ulazi u status smeća i talijanska valda jako lobira u Bruxellesu da joj daju više vremena za smanjenje godišnjeg deficita.

Koalicijska vlada Enrica Lette u petak je objavila da će tražiti novo glasanje o povjerenju u parlamentu, iako je već prošla jedno. Žele potvrditi vladinu većinu nakon povlačenja Berlusconijeve Forza Italija iz vladajuće koalicije i kako je rekao Letta “iz obrane preći u napad”. Portugal je sa 36,2 posto skočio na 36,5 posto.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 23:55