POMNO SU IZRAČUNALI

Mladi par na rajskom otoku sagradio je vilu, jeftinije je od kuće u Zagrebu: ‘Tamo nismo nikad bili, ali računica je jasna!‘

Odlučili su se za Bali jer je njihovo istraživanje pokazalo da će se upravo ondje njihova investicija najbolje isplatiti

Kuća na Baliju

 Airbnb/Rory Jones

Za Casey i Roryja Jonesa iz Tasmanije u Australiji se izgradnja kuće na Baliju učinila dobrom idejom - iako nikad prije toga nisu bili u Indoneziji.

Sanjali su o tome da rano odu u mirovinu pa su krenuli temeljito istraživati tržište dionica. No nije im se baš svidjelo.

‘Malo nas je obeshrabrila činjenica da ulažeš mnogo novca u nešto što su na kraju samo neki brojevi na komadu papira‘, rekao je Rory (37) za Business Insider.

Željeli su nešto opipljivo pa su se nakon nešto istraživanja odlučili za investiranje u nekretnine.

‘Ta neka investicija morala nam je osigurati dobar prihod, no to je također trebalo biti neko mjesto gdje bismo se mogli preseliti kad se odlučimo umiroviti, po mogućnosti u nekoj zemlji koja je jeftinija od Australije‘, rekao je Rory, inače po zanimanju fotograf i snimatelj.

U obzir su došli Tajland, Filipini, pa čak i Portugal, no na kraju je odluka pala na Bali jer je njihovo istraživanje pokazalo da će se upravo ondje njihova investicija najbolje isplatiti. Osim toga, strancima je relativno lako ondje izgraditi nekretninu.

Prema konzultantskoj tvrtki ILA Global Consulting, na Baliju je kod kratkoročnog najma moguć povrat investicije od 15 posto godišnje, dok ostala tržišta omogućuju povrat od tek 5 do 10 posto.

Iako Casey i Rory nikada prije nisu bili na Baliju, proveli su mnogo vremena u jugoistočnoj Aziji.

‘Znali smo kakva je klima, a znali smo i da će nam se vjerojatno svidjeti kultura i kuhinja‘, rekao je Jones.

image

Kuća na Baliju

Airbnb/Rory Jones

Prvi put na Baliju

Prvi put su na Bali sletjeli 2022. Ondje su proveli oko tri tjedna istražujući otok i razgovarajući s različitim pravnim i građevinskim stručnjacima kako bi saznali kako uopće krenuti u projekt.

‘Proveli smo dosta vremena istražujući različita područja kako bismo bili sigurni da se mjesto nama sviđa, ali i da će se svidjeti našim turistima‘, rekao je Jones.

Kako je promet na Baliju ponekad kaotičan, bilo je važno da izaberemo mjesto do kojega je lako doći.

Na kraju su se odlučili za zemljište u Binginu, nedaleko Uluwatua na jugoistoku otoka.

‘Jednostavno smo u lokalnoj Facebook grupi objavili da tražimo zemljište i ljudi su nam se javili i ponudili što su imali.‘

S obzirom da strancima nije dozvoljeno posjedovati zemlju na Baliju, zemljište za koje su se odlučili uzeli su u 30-godišnji najam s mogućnošću produženja za još 30 godina. Platili su ga 720 milijuna indonezijskih rupija, što je oko 45.000 dolara.

image

Kuća na Baliju

Airbnb/Rory Jones

Moderna tropska vila

Na zemljištu od oko 300 kvadratnih metara izgradili su vilu s dvije spavaće sobe i kupaonicom. Čitava izgradnja, uključujući sve dozvole i namještaj, koštala je oko 2.287 milijardi indonezijskih rupija, odnosno oko 143.000 dolara. Jones kaže da je bilo jeftinije sve izgraditi ispočetka nego kupovati gotovu kuću.

Prema web-stranici za nekretnine Propertia Bali, nova vila s dvije spavaće sobe u blizini Bingina može koštati između 3.525 do 5.575 milijardi indonezijskih rupija, ovisno o veličini, složenosti izgradnje i cijeni najma zemljišta.

‘Ne bismo mogli znati ako postoje neki problemi s već izgrađenom kućom, ali kako smo sve sami gradili mogli smo diktirati standarde.‘

Osim sigurnosnih standarda, to je također značilo da su mogli dizajnirati zgradu onako kako su željeli. Jones kuću opisuje kao mješavinu modernog industrial i boho stila, s daškom balinežanskog utjecaja.

Zgrada izvana izgleda moderno zahvaljujući crnim okvirima prozora, polukatu i zasvođenim stropovima. Nasuprot tome, interijeri su ugodni s puno drvenih detalja i namještaja.

‘Sama je zgrada prilično moderna, pa smo u dizajn interijera htjeli unijeti puno tropskih detalja i puno Balija‘, rekao je Jones.

Jedini veći problem s kojim se par susreo tijekom izgradnje bila je posebno teška kišna sezona koja je produljila njihov projekt za nekoliko tjedana.

‘Pri kraju izgradnje prilično smo kasnili sa svime. Također, bilo je nekih komunikacijskih problema, ali ne i problema s konstrukcijom.‘

image

Kuća na Baliju

Airbnb/Rory Jones

Umirovljenje na Baliju

Vila koju su izgradili se može iznajmiti na Airbnb-u na minimalno dvije noći. Trenutno ima ocjenu od 4,58 zvjezdica na temelju 26 recenzija.

‘U početku smo planirali provesti nekoliko mjeseci godišnje na Baliju, ali s obzirom na to kako je kuća popularna, mislim da financijski ima više smisla iznajmljivati je na Airbnb-u čitavu godinu‘, rekao je Jones.

Ipak, Jonesovi se nadaju da će se za pet ili šest godina moći umiroviti u toj vili na Baliju.

‘Puno štedimo i ulažemo što više novca kako bismo, nadamo se, došli do točke u kojoj ćemo moći otići u mirovinu u ranim četrdesetima‘, rekao je Rory. ‘Ali planovi se također mogu promijeniti. Možda ostanemo u Australiji. Tko zna? Imamo još vremena.‘

Uz to, par u budućnosti planira izgraditi još investicijskih nekretnina na Baliju.

Jones ima savjet za one koji razmišljaju o izgradnji kuće na Baliju: Imajte realna očekivanja.

‘Imajte na umu da standardi koje očekujete u svojoj zemlji možda neće biti isti na Baliju. Očekujte da stvari kasne i da se rade na drugačiji način od onog na koji ste možda navikli‘, rekao je. ‘Tako ćete izbjeći mnogo stresa.‘

image

Kuća na Baliju

Airbnb/Rory Jones
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. svibanj 2024 22:18