PRIPADNIK ISIL-A

Mladić iz BiH osuđen na šest godina zatvora zbog terorizma: ‘Ubijajte kršćane, pa makar i nožem!‘

Keserović je u Siriju otišao kada je imao samo 19 godina, a postao je poznat nakon što se pojavio u propagandnim snimkama IS-a
Jasmin Keserović
 Screenshot YouTube

Sud Bosne i Hercegovine u četvrtak je proglasio krivim za terorizam državljanina te zemlje Jasmina Keserovića i nepravomoćno ga osudio na šest godina zatvora.

Sud je ocijenio kako je tijekom suđenja dokazano da je Keserović bio pripadnikom postrojbi koje su ratovale za terorističku Islamsku državu te kako je javno poticao na teroristička djelovanja.

Keserović je u Siriju otišao kada je imao samo 19 godina, a postao je poznat nakon što se pojavio u propagandnim snimkama u kojima je tzv. Islamska država pozivala na ubojstva kršćana "i njihovih sluga".

"Ubijajte ih onako kako ste u mogućnosti, pa makar i nožem. Nemojte praviti razliku između vojnika i civila… kao što ni njihovi avioni nisu pravili razliku između civila i vojnika Islamske države", izjava je iz jednog video uratka kojega je tužiteljstvo koristilo kao dokazni materijal tijekom suđenja Keseroviću.

Obrana je pokušavala osporiti autentičnost te snimke koja je postala jednim od ključnih dokaza, no sudsko je vijeće te prigovore odbacilo kao neutemeljene.

Keserović je u BiH deportiran u prosincu 2019., zajedno s Milaremom Berbićem, Emirom Ališićem, Senadom Kasupovićem i Hamzom Labidijem koji su također zarobljeni kao pripadnici islamističkih postrojbi koje su ratovale na području Sirije i Iraka.

Svi su pred Sudom BiH optuženi za terorizam.

Prema procjenama sigurnosnih agencija u BiH, iz te je zemlje u Siriju i Irak otišlo najmanje 180 muškaraca koji su se borili u redovima islamističkih terorista.

image
Jasmin Keserović
Sud BiH
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. kolovoz 2022 16:26