NAPAD PRENOSIO UŽIVO

Mladić koji je sijao užas u Njemačkoj osuđen na doživotni zatvor: ‘Radi se o gnjusnom i okrutnom činu‘

Baillet je ubio dvoje ljudi: 9. studenoga prošle godine na židovski praznik Jom Kipur pokušao je prodrijeti u sinagogu
Stephan Balliet
 Hendrik Schmidt

Atentator na sinagogu u Halleu u ponedjeljak je pred sudom u Magdeburgu osuđen na doživotnu zatvorsku kaznu uz nemogućnost prijevremenog puštanja na slobodu.

„Radi se o posebno kukavičkom, gnjusnom i okrutnom činu. Zato sud zaključuje posebnu težinu krivnje osuđenika”, rekla je predsjednica sudskog vijeća Ursula Mertens obrazlažući presudu 28-godišnjem Stephanu Bailletu.

Viši pokrajinski sud u Naumburgu, koji je iz logističkih razloga premješten u Magdeburg, Bailleta je osudio na doživotnu kaznu u trajanju od 15 godina uz dodatnu mjeru nemogućnosti puštanja na slobodu nakon isteka kazne.

Baillet je 9. studenoga prošle godine na židovski praznik Jom Kipur pokušao prodrijeti u sinagogu u gradu Halleu u kojoj se u tom trenutku nalazilo mnogo vjernika s namjerom da ubije što je više osoba moguće.

Bailletu se predbacivalo dvostruko ubojstvo te pokušaj ubojstva 51 osobe.

Kada mu to nije uspjelo ubio je jednu slučajnu prolaznicu i jednog gosta u obližnjem kafiću. U bijegu pred policijom teže je ozlijedio još dvije osobe.

image
Ronny Hartmann

Stephan Baillet je napad izvršio s radikalno desnim motivima i cijeli tijek napada prenosio je uživo preko interneta.

Tijekom suđenja nije pokazivao znakove kajanja te je relativizirao svoje djelo.

„Stephan Baillet je djelo počinio gonjen antisemitizmom i rasizmom”, stoji u obrazloženju presude. Napad je završio relativno malim brojem žrtava isključivo zato što eksploziv kojim je htio otvoriti vrata sinagoge nije pokazao učinak i zato što je njegovo automatsko oružje u nekoliko navrata zakazalo.

Svojom presudom sud je udovoljio zahtjevu državnog odvjetništva i sutužitelja.

Središnje vijeće Židova u Njemačkoj pozdravilo je presudu atentatoru iż Hallea.

„Danas je važan dan za Njemačku jer ova presuda jasno daje do znanja da ubojita mržnja protiv Židova ne nailazi na toleranciju”, stoji u priopćenju Središnjeg vijeća Židova u Njemačkoj.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 12:39