DRAŠKO STANIVUKOVIĆ

Mladić koji je srušio Dodika: Bogatašev sin rukama je skidao asfalt da upozori kako vlast krade

Nedavno je objavljena njegova fotografija gdje pozira s četničkom zastavom s mrtvačkom lubanjom
Draško Stanivuković
 Profimedia/Youtube: Draško Stanivuković/Društvene Mreže

Sa 27 godina Draško Stanivuković postaje gradonačelnik Banje Luke, glavnog grada srpskog entiteta u BiH s oko 200.000 stanovnika, no u gradskom vijeću većinu će najvjerojatnije zadržati SNSD, stranka Milorada Dodika, srpskog člana Predsjedništva BiH i dugogodišnjeg lidera srpskog entiteta u BiH.

Prema jučer prebrojanih 90 posto glasova, SNSD je osvajao 27 posto glasova, a PDP i SDS, dvije stranke s čijom podrškom je Stanivuković izabran, zajedno su imale 24 posto glasova. Oporba bi mogla dobiti većinu u gradskom vijeću ako manje stranke okrenu leđa Dodiku.

Stanivukovićeva pobjeda rezultat je osobne popularnosti mladog političara više nego objektivne snage oporbe u srpskom entitetu. Dodik je zadržao prevlast na najvećem dijelu Republike Srpske.

Stanivuković je pobijedio dosadašnjeg gradonačelnika Igora Radojičića iz SNSD-a. Radojičić je u ponedjeljak završio u bolnici, s koronom i upalom pluća, prenijele su Nezavisne novine. Dodik je odmah istupio žestoko, poručujući da entitetske vlasti prestaju financirati Banju Luku, pa tako više neće subvencionirati grijanje.

Draško Stanivuković primjer je angažiranog političara mlađe generacije koji se uspio nametnuti građanskim aktivizmom kojim je pridobio široke simpatije. “Desile su se promjene! Promjene koje prijaju, koje su pozitivne. I, ovo je dokaz da nijedan građanin ne treba da se boji promjena. Promjene su lijepe, donose slobodu, donose jednakost. Konačno je Banjaluka postala banjalučka”, izjavio je Stanivuković za portal Buka. Ali nije postala PDP-ova, ogradio se.

Budi DRUGačiji

Stanivuković je 1993. rođen u Banjoj Luci, studirao je ekonomiju, a u politiku je ušao 2014. preko svoje udruge Budi DRUGačiji. S prijateljima radio je na prikupljanju novca za liječenje bolesnih, za uređenje škola, protiv poskupljenja goriva.

Podržao je prosvjed majki i rodilja za humaniji tretman u rodilištima, pokrenuo peticiju protiv kupovine luksuznih automobila za ministre, sudjelovao u velikim prosvjedima “Pravda za Davida”. Stalnim akcijama iritirao je gradsku vlast u Banjoj Luci, prenosi istinomjer.rs: između ostalog, u više navrata rukama je skidao tek postavljeni asfalt, ukazujući na to kako je gradski novac bačen na nekvalitetne radove.

Sin bogataša

Najprije je 2016. ušao u gradsku skupštinu Banje Luke, a dvije godine kasnije kao zastupnik Partije demokratskog progresa ušao je u Narodnu skupštinu RS.

Otac mu je Dragan Stanivuković, jedan od većih poduzetnika u Banjoj Luci. Tako mladi Stanivuković može reći da, za razliku od velikog broja političara u BiH, on u politiku nije ušao da se obogati, nego da učini nešto pozitivno. Kao žestoki Dodikov kritičar stekao je ime i izvan RS.

(U video spotu prikazana je i velebna bijela kuća obitelji Stanivuković)

Nedavno je objavljena njegova fotografija gdje pozira s četničkom zastavom s mrtvačkom lubanjom. Time je razočarao brojne građane BiH, prenosi sarajevski Dnevni avaz.

U Grudama pobjednik dobio 100 posto glasova, u Travniku umro

U Travniku je najviše glasova za gradonačelnika osvojio kandidat SDA Mirsad Peco, no on je na dan izbora preminuo od korone. HDZ BiH inzistira da njihov kandidat Goran Pejaković, kao drugi po broju glasova, postane gradonačelnik, a SDA traži ponavljanje iznora. Izborni zakon nije predvidio ovakvu situaciju, pa je Centralna izborna komisija najavila da će tražiti mišljenja stranih stručnjaka.

"Nijednog uporišta u zakonu nema da se izbori u Travniku ponove. Ne mora načelnik općine biti iz SDA, to nigdje u zakonu ne piše. U slučaju da umre izabrani vijećnik, popunjava ga idući po broju glasova", poručio je predsjednik Federacije BiH Marinko Čavara (HDZ BiH).

Prebrojavanje glasova nije gotovo. U Srebrenici jučer još nisu bili prebrojeni glasovi pristigli poštom. Obrađeno je pola biračkih mjesta u samoj Srebrenici, i po njima je kandidat srpske koalicije Mladen Grujičić dobio 62 posto glasova, a kandidat SDA Alija Tabaković 38 posto.

Dosadašnji načelnik općine Grude Ljubo Grizelj (HDZ BiH) pobijedio je sa 100 posto glasova: doduše, kao jedini kandidat, uz samo 25-postotnu izlaznost. (S.P.)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 22:12