JACK DOUGLAS TEIXEIRA

Mladić optužen za objavu povjerljivih dokumenata izašao pred sud: ‘Svi su ga poštovali. Bio je mit, legenda‘

Teixeira je bio aktivan u grupi u kojoj se raspravljalo o videoigrama, Bogu, oružju, rasističkim memovima i povjerljivim dokumentima

Jack Teixeira

 EPN/Newscom/Newscom/Profimedia

Pripadnik Nacionalne garde zračnih snaga Jack Douglas Teixeira (21) kojeg se sumnjiči da je na internetu objavio povjerljive vojnoobavještajne dokumente, pojavio se u petak pred saveznim sucem u Bostonu kako bi se suočio s optužbama da je nezakonito uklonio i zadržao povjerljive dokumente.

Žitelj grada North Dightona u američkoj saveznoj državi Massachusetts, kojeg je uhitila skupina teško naoružanih FBI agenata u njegovu domu u četvrtak, pojavio se na saveznom sudu noseći kombinezon smeđe kaki boje.

- Curenja su bila namjeran i kriminalan čin - objavio je Pentagon nakon uhićenja Teixeire.

Na saslušanju, glavna savezna tužiteljica za nacionalnu sigurnost u Bostonu Nadine Pellegrini rekla je da se Teixeiru pritvori do početka suđenja, dok je saslušanje o pritvoru zakazano za srijedu.

image

Rodbina Jacka Teixeire dolazi na sud u Bostonu

Joseph Prezioso/AFP
image

Rodbina Jacka Teixeire dolazi na sud u Bostonu

Scott Eisen/GETTY IMAGES NORTH AMERICA/Getty Images via AFP

Kako piše BBC, Teixeira je u chatroomu pod nazivom "Thug Shaker Central" na Discordu - društvenoj platformi popularnoj među igračima - navodno bio poznat pod nadimkom "OG".

Bio je aktivan u privatnoj online grupi u kojoj se raspravljalo o videoigrama, Bogu, oružju, rasističkim memovima, ali i visoko povjerljivim američkim datotekama.

Teixeira je navodno bio vođa Discord chatrooma koji je kreiran 2020. godine. "Thug Shaker Central" uključivao je između 20 i 30 članova - uglavnom mladih muškaraca - iz različitih zemalja.

- Riječ je o mladom i karizmatičnom ljubitelju oružja - rekao je o Jacku Douglasu jedan od članova chatrooma, dok su drugi dodali kako je 21-godišnjak bio stariji od većine članova grupe koje je "očito htio impresionirati".

- Bio je čovjek, mit. I bio je legenda. Svi su ga poštovali - kažu.

Navodno je na internetu koristio različita korisnička imena, a neka od njih su TheExcaliburEffect, jackdjdtex i TexKilledYou.

Prethodno je napisao verzije osjetljivih informacija i podijelio ih u sobi za čavrljanje, a fotografije datoteka navodno je počeo dijeliti nakon što je postao frustriran jer drugi članovi chat sobe nisu obraćali pozornost na njegove objave. Tako je jednom prilikom poslao bijesnu poruku grupi žaleći se kako su "više zainteresirani za YouTube videe".

- Ako vi nećete komunicirati s njima (datotekama), ja ću ih prestati slati - zaprijetio je, prema riječima jednog člana grupe, u više navrata.

- Bio je kršćanin i protivio se ratu, samo je želio obavijestiti neke od svojih prijatelja o tome što se događa - kaže jedan tinejdžer iz grupe o mogućim razlozima zbog kojih je Jack Douglas podijelio dokumente.

image

Uhićenje Jack Teixeire

Handout/AFP/Profimedia
image

Jack Teixeira

EPN/Newscom/Newscom/Profimedia

Teixeira je 2020. godine maturirao u srednjoj školi u rodnom gradu North Dightonu u saveznoj državi Massachusetts. Godinu dana ranije prijavio se u Zračnu nacionalnu gardu Massachusettsa - koja je rezerva američkih zračnih snaga - pridruživši se 102. obavještajnom krilu. Prošloga srpnja unaprijeđen je u zrakoplovca 1. klase, nakon čega je smješten u bazi Zračne nacionalne garde Otis u zapadnom Cape Codu. Odgovornost mu je bila upravljanje globalnom komunikacijskom mrežom Zračnih snaga, a prema dostupnim podacima, njegovo raspoređivanje u inozemstvo nije bilo u planu.

Njegova obitelj navodno ima dugu povijest vojne službe. Posljednji položaj njegova očuha bio je glavni narednik iz postrojbe u kojoj je bio i sam Jack Douglas, a u mirovinu je otišao nakon 34 godine službe. Majka mu je pak radila u neprofitnim organizacijama koje su se bavile veteranima, kao i u Odjelu za veterane Massachusettsa. Svake godine za Dan branitelja redovito je na društvenim mrežama objavljivala fotografije obitelji.

Vjeruje se da je Teixeirino distribuiranje povjerljivih dokumenata najozbiljniji sigurnosni propust otkako je više od 700.000 dokumenata, video snimki i diplomatskih podataka objavljeno 2010. na WikiLeaksu.

U slučaju WikiLeaksa, zviždačica Chelsea Manning osuđena je na 35 godina zatvora. Demokratski predsjednik Barack Obama smanjio joj je kaznu na sedam godina. SAD se još bori za izručenje osnivača WikiLeaksa Juliana Assangea iz Londona u vezi curenja informacija 2010.

Američki dužnosnici još procjenjuju razmjere štete od curenja dokumenata, među kojima su bili dokumenti o slabostima ukrajinske vojske, koji su među ostalim osramotili Washington jer su otkrili da špijunira svoje saveznike.

U kaznenoj prijavi objavljenoj u petak, Teixeiru se tereti da je nezakonito kopirao i zadržavao obavještajne obrambene dokumente. Za svako kazneno djelo može dobiti do 10 godina zatvora.

Također je optužen za još jedno kazneno djelo, prema kojemu je zločin da zaposlenik SAD-a svjesno uklanja povjerljive dokumente na neovlaštenu lokaciju.

U prisezi, FBI agent je rekao da je Teixeira imao pristup visoko povjerljivim sigurnosnim podacima od 2021. godine i da je održavao pristup osjetljivom pretincu drugih visoko povjerljivih programa.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 21:52