PRESUDA MONSTRUMU

Mladić osuđen za pokolj 17 učenika ide u doživotni zatvor, roditelji bijesni: ‘Trebali ste ga smaknuti!‘

Brojni rođaci žrtava osudili su odluku porote i kritizirali državni zakon da svih 12 porotnika bude jednoglasno za odluku o pogubljenju
 Amy Beth Bennett/Afp

Sud na Floridi osudio je Nikolasa Cruza (24) na doživotni zatvor nakon što je u veljači 2018. poluautomatskom puškom ubio 17 učenika i osoblja u srednjoj školi Marjory Stoneman Douglas u Parklandu na Floridi.

Porota je prošlog mjeseca glasala o poštedivši Cruza smrtne kazne, odabravši doživotni zatvor bez mogućnosti pomilovanja za jedno od najsmrtonosnijih masovnih ubojstava u povijesti SAD-a.

Cruz je prošle godine priznao krivnju za ubojstvo s predumišljajem za svoje divljanje 14. veljače 2018.

Sutkinja okružnog okruga Broward Elizabeth Scherer pristala je na zahtjev tužiteljstva da prvo dopusti rođacima Cruzovih žrtava da se obrate sudu prije izricanja kazne. Postupak izricanja presude započeo je u utorak izjavama o utjecaju na žrtve.

Brojni rođaci žrtava osudili su odluku porote i kritizirali državni zakon da svih 12 porotnika bude jednoglasno kako bi osudili osobu na pogubljenje.

"Koliko bi zločin morao biti gori da bi opravdao smrtnu kaznu?," rekla je Annika Dworet, majka 17-godišnje žrtve Nicholasa Dworeta.

Neki su rođaci također kudili Cruzove odvjetnike, koji su bezuspješno prigovarali sucu zbog kritika na njihov račun i porotnika, ističući da Cruz ima ustavno pravo na pravno zastupanje.

Rođaci mnogih žrtava izravno su se obratili Cruzu, koji je sjedio iza velikih naočala i s maskom za COVID-19 na licu. Cruz je imao 19 godina u vrijeme napada na srednju školu Marjory Stoneman Douglas u Parklandu.

Anne Ramsay, majka 17-godišnje Helene Ramsay, rekla mu je da je "čisto zlo", Inez Hixon nazvala ga je "domaćim teroristom" jer je ubio njezinog svekra, direktora školske atletike Chrisa Hixona.

Samantha Fuentes, koju je Cruz upucao u nogu, poručila mu je da je "mrski fanatik s AR-15 i kompleksom boga". "Bez svog glupog pištolja, ti si ništa."

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. listopad 2023 02:11