ZATRAŽIO OPROST

Mladić s Floride priznao 17 ubojstava u školi: ‘Stvarno mi je žao, to me muči svaki dan‘

Optuženik je, pognuvši glavu, drhtavim glasom priznao odgovornost za ubojstvo 17 osoba u punoj sudnici.
Nikolas Cruz u sudnici.
 Pool/Getty Images/Profimedia

Nikolas Cruz koji je 2018. počinio pokolj u srednjoj školi na Floridi u srijedu je zatražio oprost od obitelji žrtava na sudu blizu Miamija, priznavši krivnju za 17 ubojstava koje je počinio hitcima iz jurišne puške.

- Doista mi je žao zbog onoga što sam učinio, to me muči svaki dan - rekao je 23-godišnji mladić, koji je u vrijeme počinjenja zločina imao 19 godina. Bio je to jedan od najgorih pokolja u američkim školama.

Nikolas Cruz je na Valentinovo zapucao iz poluautomatske puške AR-15 u srednjoj školi Marjory Stoneman Douglas u Parklandu, iz koje je godinu ranije izbačen iz "disciplinskih razloga".

Optuženik je, pognuvši glavu, drhtavim glasom priznao odgovornost za ubojstvo 17 osoba u punoj sudnici. Sada se mora pojaviti pred porotom koja će mu potvrditi kaznu. Tužitelji su rekli da će tražiti smrtnu kaznu.

Ova je pucnjava bila najgori pokolj u nekoj američkoj školi nakon napada na Sandy Hook u Newtownu, u Connecticutu, kada je ubijeno 26 ljudi. Napad u Parklandu je potresao javnost, a nekolicina mladih koji su preživjeli napad i rodbina žrtava pokrenuli su nezapamćenu mobilizacijsku kampanju.

Njezin je vrhunac bio 24. ožujka 2018. kada je organiziran "Hod za naše živote" u kojemu je sudjelovao 1,5 milijun ljudi diljem zemlje, što je bio najveći nacionalni skup protiv nošenja vatrenog oružja u povijesti Sjedinjenih Država.

No, nakon toga se ništa nije dogodilo, naprotiv prodaja vatrenog oružja porasla je u SAD-u ovih godina, napose u vrijeme pandemije Covida-19.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. srpanj 2024 21:34