NESLOGA U ZATVORU

Mladić se nije snašao u Haagu: Posvađao se sa trojicom hrvatskih optuženika i jednim Srbinom

Jako je naporan u komunikaciji, drži monologe koji traju po sat vremena, tako da ga je većina optuženika počela izbjegavati, bez obzira na nacionalnost
 AFP

General Ratko Mladić napravio je pravu pometnju u Haaškom sudu, saznaje Press .

Ratnom zapovjedniku Vojske Republike Srpske bilo je dovoljno samo dva mjeseca da postane glavni problematični faktor u pritvorskoj jedinici u Sheveningenu.

- U dva mjeseca uspio se posvađati s gotovo svim optuženicima. Jako je naporan u komunikaciji, drži monologe koji traju po sat vremena, tako da ga je većina optuženika počela izbjegavati, bez obzira na to da li se radi o Srbima, Hrvatima ili Bošnjacima - prenosi za Press pravni zastupnik jednog od srpskih haaških optuženika, koji se upravo vratio sa Suda.

Iako su proteklih godina iz Haaga stizale informacije da se optuženici, koje god nacionalnosti bili, međusobno druže i pomažu, Mladić je za kratko vrijeme uspio poremetiti idiličnu sliku koja je do sada vladala u pritvorskoj jedinici.

Jedini koji se druži i pruža pomoć Mladiću je nekadašnji načelnik Generalštaba Vojske Jugoslavije Dragoljub Ojdanić.

- Ojdanić je jedini optuženik koji pomaže Mladiću u oblačenju, peglanju, kuhanju i drugim aktivnostima - navodi Pressov izvor.

Dodaje da je Mladiću zbog teškog zdravstvenog i psihičkog stanja potrebna pomoć, koja nije u opisu posla zatvorskog osoblja, no trenutačno se može osloniti samo na Ojdanića.

General Mladić se nedugo po dolasku u Haaški sud sukobio sa trojicom hrvatskih optuženika.

- Mladić je došao u sukob sa hrvatskim generalima vjerojatno na nacionalnoj osnovi – navodi Pressov sugovornik, koji nije želio otkriti o kojim hrvatskim optuženicima je riječ, ali je dodao da je izbjegnut veći incident zahvaljujući brzoj reakciji zatvorskih čuvara.

General je došao u ozbiljniji sukob i sa Srbinom Vinkom Pandurevićem, jer, kako se nagađa, imaju neraščišćene račune još iz rata. Sumnja se da je Mladić vjerojatno ljut i zbog optužbi na njegov račun, koje je Pandurević iznio tokom sudskog procesa.

Pandurević je, inače, osuđen na 13 godina zatvora, također zbog zločina u Srebrenici. Bio je zapovjednik Zvorničke brigade Vojske Republike Srpske (VRS), a na suđenju je svoju nevinost branio tvrdnjom da je operaciju zarobljavanja i pogubljenja Bošnjaka nakon pada Srebrenice naredio upravo general Mladić.

Osim te optužbe, bivšem zapovjedniku VRS se, nagađa se, nije svidio ni Pandurevićev stav da na zločine u Srebrenici 'gleda sa gnušanjem i gađenjem', tako da je Mladić već njihov prvi susret u pritvorskoj jedinici iskoristio za s nekada podređenim časnikom.

Mladić je u međuvremenu zbog nepoštovanja discipline u Haaškom sudu prebačen s jednog na drugi kat, a jedan od povoda za 'selidbu' je i to što se previše zbližio sa vođom SRS Vojislavom Šešeljem.

- Na Sudu su odlučili premjestiti Mladića jer je po dolasku u pritvorsku jedinicu pao pod Šešeljev utjecaj, s kojim je bio na istom katu. Šešelj se očigledno uživio u ulogu odvjetnika, pa je Mladiću davao savjete kako se suprotstaviti haaškim sucima te ometati – navodi izvor.

Mladić je svoju „nedisciplinu" demonstrirao i na samom suđenju.

Predsjedavajući sudac Alphons Orie istjerao je generala iz sudnice sa posljednjeg ročišta početkom srpnja zbog nepoštovanja sudskih normi i Mladićevog zahtjeva da tokom suđenja nosi kapu iz zdravstvenih razloga.

Sljedeća statusna konferencija u procesu protiv Ratka Mladića zakazana je za 25. kolovoza.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. svibanj 2024 07:36