JACOB BLAKE

Mladić u čija je leđa pucao policajac izjasnio se iz bolnice: Nisam kriv za teške optužbe

Pucnjava u Blakea zadnja je u nizu policijskih incidenata u SAD-u koji su izazvali prosvjede protiv policijske okrutnosti i rasizma
Otac Jacoba Blakea
 Stephen Maturen

Muškarac u čija je leđa pucao policajac u Wisconsinu zbog čega su izbili masovni prosvjedi protiv policijskog postupanja u petak se iz svog bolničkog kreveta izjasnio da nije kriv za teški seksualni napad i druge optužbe koje mu se stavljaju na teret.

Policajac je pucao sedam puta u leđa 29-godišnjeg Jacoba Blakea u gradu Kenoshi u Wisconsinu pred očima njegovo troje djece o čemu svjedoči videosnimka koja je ubrzo postala viralna.

Na saslušanju u petak Blake se izjasnio da nije kriv ni po drugim točkama optužnice među kojima je ometanje privatnog posjeda, kršenje javnog reda, sve u sklopu optužnice za obiteljsko nasilje.

Bude li optužen za spolno nasilje Blakeu bi mogla biti dosuđena kazna od deset godina zatvora.

Optužba za obiteljsko nasilje je od 3. svibnja, a radi se o majci Blakeove djece.

Danima nakon što je bio teško ranjen zbog čega je ostao paraliziran od struka, Blake je bio lisičinama privezan za krevet. Naknadno su mu lisičine uklonjene.

image
Otac Jacoba Blakea Sr. i sestra Zaneta Blake
Stephen Maturen

Blakeu je naređeno da ne kontaktira s navodnom žrtvom, a datum početka suđenja određen je u studenome.

Policajac iz Kenoshe Rusten Sheskey optužen je da je pucao u Blakea sedam puta 23. kolovoza kod suvozačevih vrata u vozilu u kojem je bilo troje Blakeove djece u dobi od 3, 5 i 8 godina. Istraga je pokrenuta.

Policajci su opkolili Blakea jer su primili poziv žene koja je rekla da je njezin dečko protuzakonito na njezinu posjedu.

Ben Crump, jedan od Blakeovih odvjetnika, rekao je da je njegov branjenik nastrijeljen dok je pokušao smiriti obiteljsku svađu i nije bio sudionik.

Pucnjava u Blakea zadnja je u nizu policijskih incidenata u SAD-u zabilježenih videokamerom koji su izazvali prosvjede protiv policijske okrutnosti i sustavnog rasizma. Zbog toga je Kenosha, većinski bijeli grad na jezeru Michigan, oko 64 km južno od Milwaukeea, postao je posljednje poprište prosvjeda zbog policijske brutalnosti i rasizma.

Ured UN-a za ljudska prava u Ženevi ocijenio je da snimke policijskog uhićenja pokazuju da je policija bila nepotrebno nasilna prema Blakeu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. listopad 2021 08:41