STRAVA U MOSTARU

MLADIĆ UPAO U NERETVU, A SPASITELJI JOŠ PRVI DAN ODUSTALI OD POTRAGE Očajna majka već šesti dan sama obilazi obalu

U policiji su majci rekli kako će zvati ronioce iz Sarajeva jer mostarska policija nema ronioce, u spasilačkim službama su joj govorili da čekaju da Davorovo tijelo samo ispliva, a svi su prebacivali odgovornost jedni na druge
Mostar
 Branimir Boban / CROPIX

Ljerka Barišić iz Gradačca već šest dana obilazi obale Neretve po Mostaru i traga za sinom Davorom (21) koji je u srijedu upao u vodu ispod Starog Mosta i nestao, piše Dnevni list.

S njom je jučer bila i kćer Magdalena. Ogorčene su jer nitko od spasilačkih ekipa ne traga za njihovim Davorom zbog čega im jedino preostaje da sami pretražuju riječne obale.

- Mi smo se prvih dan-dva nadali, hodali smo po ovim stijenama, nadali se da se uspio izvući, da ga je možda voda izbacila. Obišli smo jednu i drugu obalu dolje do mosta. Nas dvije smo obišle prvi dan. Kasnije je došao moj drugi sin s zaručnicom. Nas četvero, ja i to troje djece, jučer i prekjučer smo sve obišli do iza mosta gdje su oni plićaci. Dotud smo došli skroz po stijenama. Govorila sam im: 'Djeco nemojte blizu, jedno je već odnijela Neretva, da neće još koje'. Ali bože, ali kad neće nitko drugi, ispričala je majka Dnevnom listu.

Mladić je prošle srijede oko dva sata ujutro upao u vodu. Bio je s prijateljima na obali ispod mosta i gacali su po plićaku. Na sekundu su se njegova prijateljica i drugi mladić okrenuli, a kada su se vratili nazad, već je nestao pod vodom.

Ronioci su u četvrtak krenuli u potragu. Nakon što su preronili dio Neretve, više se nisu vraćali. Gospođa Barišić kaže kako su joj taj dan objasnili kako su oni volonteri te da ne mogu više tragati.

U policiji su joj pričali kako će zvati ronioce iz Sarajeva, da u Mostaru policija nema svoje ronioce, u spasilačkim službama su joj govorili da čekaju da Davorovo tijelo samo ispliva, a svi su prebacivali odgovornost jedni na druge.

- Zašto nitko ne traga za njim, ne znam. Sve kažu, mora neki tužitelj napisati nalog, zašto on neće napisati nalog, nitko mi nije rekao, ispričala je očajna majka.

Ona i kćer misle da im nitko u Mostaru ne pomaže jer su iz Gradačca, a u Mostaru nemaju nikakvu 'vezu'. Majka smatra kako ih u mostarskoj policiji samo žele skinuti s vrata te su im dali broj Gorske službe spašavanja.

- U GSS-u kažu: 'Znate što, mi čekamo da njemu pukne žuč da on ispliva, naći će ga ribari. Kažu od 10 do 20 dana pukne žuč, čovjek ispliva i naći će ga ribari, rekla sam im: 'Pa dajte ljudi pa ja tri dana hodam oko Neretve niti jednog ribara nisam vidjela', objašnjava majka. Boji se da će Neretva možda i izbaciti Davorovo tijelo, no nitko ga neće naći.

Nije joj jasno zašto su tako brzo otpisali njezino dijete.

Niti jedna ronilačka ekipa nije prvi dan izišla na teren jer se navodno kasnilo sa službenim zahtjevom za potragu.

- Ne možeš čovjeka otpisati odmah u prvih pet minuta. Eto ga, nije isplivao na prvi kamen i hajde doviđenja. Treba ga bar pokušati spasiti, tužno je rekla nesretna Ljerka.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. svibanj 2024 06:22