‘TO JE BIO UVJET‘

Mladića (31) koji je čekao srce skinuli s liste za transplantaciju: ‘Odbio se cijepiti protiv korone‘

‘Covid bi ga mogao ubiti. Organi su dragocjeni, nećemo ih dati nekome tko ima male šanse za život kad drugi, koji su cijepljeni, imaju veće šanse‘

Ilustrativna fotografija

 AFP

Bolnica u Bostonu u SAD-u priopćila je kako neće izvršiti transplantaciju srca pacijentu koji se odbija cijepiti protiv covida-19, prenosi The Guardian. DJ Ferguson (31) donedavno je bio prioritet za operaciju u bolnici Brigham and Women's, ali više ne ispunjava uvjete za zahvat jer se odbija cijepiti, rekla je njegova obitelj.

- To se protivi njegovim osnovnim principima, on ne vjeruje u cjepivo. Bolnica provodi svoju politiku i zato su ga skinuli s popisa za transplantaciju srca - izjavio je pacijentov otac David Ferguson.

- Kao i kod mnogih drugih programa transplantacije u Sjedinjenim Državama, cjepivo protiv covida-19 jedno je od nekoliko vakcina koje kandidati za operaciju moraju imati kako bi se stvorila najbolja šansa za uspješan zahvat i opstanak pacijenta nakon transplantacije - priopćili su iz bolnice Brigham and Women's.

I drugi medicinski stručnjaci izjasnili su se kako podržavaju politiku bolnice, ističući da je imunološki sustav izrazito slab nakon transplantacije, zbog čega je cijepljenje još važnije.

- Poslije bilo koje transplantacije, bubrega, srca ili nekog drugog organa, vaš imunološki sustav je narušen. Gripa bi vas mogla ubiti, prehlada bi vas mogla ubiti, covid bi vas mogao ubiti. Organi su dragocjeni, nećemo ih dati nekome tko ima male šanse za život kad drugi, koji su cijepljeni, imaju veće šanse za preživljavanje nakon operacije - rekao je dr. Arthur Caplan, voditelj medicinske etike na NYU Grossman School of Medicine.

Fergusonova obitelj kaže kako ne znaju što sad napraviti s obzirom da DJ i dalje odbija primiti cjepivo protiv covida-19. Razmišljali su o tome da ga premjeste u drugu zdravstvenu ustanovu, ali boje se da on možda neće preživjeti putovanje.

- Istražujemo sve opcije, ali ponestaje nam vremena - požalio se David Ferguson.

Iako su zadovoljni izvrsnom skrbi koju je DJ dobio u Brigham and Women'su, članovi obitelji ne slažu se s politikom bolnice.

- Mislim da se moj dječak vraški hrabro bori, ima integritet i principe u koje stvarno vjeruje i zbog toga ga još više poštujem. To je njegovo tijelo, to je njegov izbor - zaključio je otac.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 19:53