UBILA TALIBANE

Mladu osvetnicu slave kao heroinu: Kad je vidjela da su joj ubili roditelje, zgrabila je kalašnjikov

Dva dana bila je u potpunom šoku, nisu puno pričali, ali sada se bolje osjeća. Ona i njezin brat odvedeni su na sigurnu lokaciju
Qamar Gul
 Twitter

Maloljetnu Afganistanku kojoj je tek 16 godina slave kao heroinu u svojoj domovini nakon što je ubila trojicu talibana koji su joj bešćutno likvidirali roditelje, prenosi The Guardian.

Incident se dogodio prošloga tjedna kada je skupina od 40 pobunjenika uletjela u selo Geriveh, u središnjoj pokrajini Ghor, gdje je 16-godišnja Qamar Gul živjela sa svojim roditeljima i bratom.

Napadači su tražili njezina oca te su na vrata njihove kuće pokucali 17. srpnja u 1 sat ujutro.

- Napadači su lupali na vrata pa je majka otišla vidjeti tko je. Kada je vidjela da su nezvani gosti naoružani odbila je otvoriti. Provalili su u kuću i odmah je ubili, a potom su ustrijelili i oca, izjavio je glasnogovornik pokrajine Mohamed Aref Aber.

Qamar Gul gledala je kako joj talibani ubijaju roditelje. Na te stravične prizore nije ostala po strani, zgrabila je očev kalašnjikov i ubila trojicu pobunjenika. Potom je započela borbu s talibanima, a pridružio joj se 12-godišnji brat Habibullah.

U borbu se pridružilo nekoliko talibana, ali i neki mještani i provladina milicija koji su talibane nakon oružanih borbi otjerali iz sela.

Afganistanski dužnosnici odveli su maloljetne Qamar Gul i njezina brata na sigurnu lokaciju u glavni grad pokrajine.

- Dva dana bili su u potpunom šoku, nisu puno pričali, ali sada se bolje osjećaju. Rekli su: 'To je bilo naše pravo, jer nismo trebali živjeti bez naših roditelja'. Nemaju puno rodbine osim polubrata koji živi u istom selu, ispričao je Aber.

Afganistanska vlada pozdravila je, kako su naveli, izuzetnu hrabrost djevojke na sastanku vlade, a predsjednik Ashraf Ghani pozvao je djevojku i njezina brata u predsjedničku palaču.

- Kada sam ih vidio te noći, bili su u šoku, ali ih je ispunjavao osjećaj časti.

Fotografija mlade Qamar Gul s maramom na glavi i mitraljezom u rukama masovno se dijeli na društvenim mrežama.

- U jednoj noći dobili su dvije titule: heroji i siročad, ona je simbol hrabrosti i otpora, napisali su u komentarima, rekao je guverner okruga Mohammad Rafiq Alam.

Više od 100.000 Afganistanaca je ubijeno u sukobima od 2001. godine kada su Sjedinjene Države svrgnule s vlasti talibane. Talibanski borci često upadaju u sela i ubijaju mještane za koje sumnjaju da surađuju s aktualnom vladom ili snagama sigurnosti. Takvi su napadi pojačani zadnjih mjeseci unatoč činjenici da su pristali na mirovne pregovore u Kabulu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 11:46